Investitorii straini recomanda reducerea contributiilor sociale si revenirea la o cota a TVA de 19%

Data publicarii: 20-10-2011 | Economie

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) recomanda revenirea la o cota a TVA de 19%, precum si reducerea nivelului de contributii de asigurari sociale, in conditiile nevoii de imbunatatire a sistemului fiscal din Romania.

”Mediul de afaceri nu si-a dorit cresterea cotei TVA, iar recomandarea noastra este sa se revina la nivelul de 19% deoarece incasarile la buget nu trebuie sa se axeze pe taxe. Aceasta cota a fost stabilita peste noapte si mediul de afaceri a fost luat prin surprindere, neavand timp suficient sa se adapteze”, a declarat marti tax partner PwC, Daniel Anghel, membru in cadrul FIC.

Anghel a adaugat ca, in paralel cu revenirea cotei, ar trebui ca autoritatile sa aiba in vedere imbunatatirea procesului de colectare a taxelor si impozitelor.

Totodata, s-a recomandat ca nivelul contributiilor de asigurari sociale sa fie redus.

”Contributiile sociale se mentin ridicate in comparatie cu beneficiile pe care le aduc. Ele reprezinta o cheltuiala semnificativa pentru angajatori, ceea ce reprezinta un obstacol in realizarea de investitii in Romania. Reducerea contributiilor in continuare ar stimula investitiile si ar incuraja companiile sa faca angajari, ducand in final la cresterea veniturilor bugetelor de asigurari de sanatate”, se arata intr-un raport realizat de FIC, prezentat marti in cadrul unei conferinte.

Investitori straini au mai propus si o micsorare a TVA la alimentele de baza, fructe si legume, pentru reducerea evaziunii fiscale, dar si reintroducerea sistemului aplicat intre 1 ianuarie si 15 aprilie 2007 care permite amanarea platii TVA pentru bunurile importate din afara UE, pana cand bunurile ajung la consumatorul final.

FIC considera ca un element important este eficientizarea controlului fiscal prin verificarea contribuabililor care prezinta risc crescut de evaziune fiscala.

”Sanctiunile aplicate in cazul evaziunii fiscale ar trebui inasprite. In plus, ar trebui sa se faca publica o lista a contribuabililor cu arierate”, potrivit raportului FIC.

De asemenea, investitorii straini recomanda scutirea totala de la plata impozitului pe profitul reinvestit, precum si de la plata impozitului a profiturilor obtinute din castigurile de pe piata de capital de catre fondurile de investitii straine.

”In majoritatea statelor UE, fondurile de investitii care care achizitoneaza investitii pe piata locala de capital isi platesc toate impozitele in tara in care isi au sediul si nu platesc impozit separat in fiecare tara in care investesc. Sistemul de impozitare a cistigurilor de capital este extrem de birocratic si greoi, punand serioase piedici si bariere in calea atragerii de capital strain pe piata de capital din Romania”, sustin reprezentantii FIC.

FIC a lansat Cartea Alba 2011, o analiza generala a climatului investitional din Romania, precum si o serie de recomandari pentru imbunatatirea mediului de afaceri din domenii prioritare, respectiv energie, agircultura, infrastructura, mediu, piata muncii, fonduri europene, sistem juridic sau fiscalitate.

Totodata, FIC a prezentat rezultatele Programului de Crestere Economica lansat in octombrie 2010.

Potrivit reprezentantilor FIC, Guvernul a adoptat deja 11 dintre masurile produse in cadrul acestui program, printre care se numara extinderea programului Rabla si la alte tipuri de autovehicule, crearea de facilitati pentru IMM-uri, continuarea programului Prima Casa, reducerea penalitatilor pentru platile intarziate catre buget si aplicarea unor masuri de reducere a arieratelor bugetelor publice.

FIC reuneste 130 companii multinationale, nivelul investitiilor a realizate de aceste comapnii in 2010 fiind de peste doua miliarde euro, conform datelor Consiliului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: