Popovici (OTP Asset Management): BNR ar putea reduce dobanda cheie la 5,5% la finalul anului viitor

Data publicarii: 20-10-2011 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda cheie astfel ca spre finalul anului viitor sa ajunga la 5,5%, a declarat miercuri Dan Popovici, director investitii in cadrul OTP Asset Management.

"Este posibil ca, pana la finalul anului, BNR sa nu reduca dobanda. Sunt mai multe scenarii. Este posibil sa vedem o reducere de 0,25 puncte procentuale, ca un semnal, sau este posibil sa nu se reduca pana la finalul acestui an si sa vedem o reducere poate in mai multi pasi in primul trimestru al anului viitor. Daca nu sunt presiuni foarte mari pe curs, putem sa vedem o reducere in prima faza de 0,5 puncte si spre finalul anului urmator sa vedem dobanda la 5,5%", a spus Dan Popovici.

El a declarat ca acum cursul este destul de sus si este mult mai usor de aparat pentru ca orice reducere a ratelor de dobanda pune presiune pe curs.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis la sfarsitul lunii septembrie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute.

BNR nu a mai modificat dobanda cheie din luna mai 2010.

In 2010, Banca Nationala a Romaniei a redus de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: