Parlamentarii greci au votat noile masuri de austeritate, in ciuda protestelor violente

Data publicarii: 20-10-2011 | International

Deputatii de la Atena si-au dat aprobarea initiala pentru noile masuri de austeritate, in timp ce pe strazile din jurul Parlamentului aveau loc ciocniri intre politie si protestatari care au recurs la violenta dupa ce o greva de 48 de ore paralizase deja tara, transmite BBC.

Parlamentarii au programat pentru joi un vot in a doua lectura a noii legislatii, care prevede reduceri de plati si cresteri de taxe, in conditiile in care economia se confrunta cu o grava recesiune. Exista temeri ca tara ar putea intra in incapacitate de plata, iar criza risca sa se extinda in alte tari din zona euro, precum Spania si Italia.

Cum Grecia nu s-a mai putut imprumuta pe termen lung de pe pietele financiare, pentru a-si finanta datoria, UE si FMI au intervenit in doua randuri cu planuri de salvare, dar au cerut reduceri bugetare drastice, ceea ce i-a infuriat pe grecii de rand, care spun ca se aplica metoda "medicamentul omoara pacientul".

Zeci de mii de protestatari greci au pornit miercuri in mars spre Parlamentul elen, dar actiunea s-a sfarsit prin ciocniri cu politia. Unii demonstranti au aruncat cu pietre si cu sticle incendiare, iar politia a recurs la gaze lacrimogene.

Greva de 48 de ore, la care au chemat atat sindicatele din mediul public, cat si cele din mediul privat, a determinat inchiderea unor departamente guvernamentale, birouri, intreprinderi, magazine si a paralizat serviciile de transport. Cursele aeriene interne si internationale au fost amanate, din cauza unei greve de 12 ore a controlorilor de trafic.

Noile masuri de austeritate, asupra carora parlamentarii urmeaza sa-si dea votul final joi, includ reduceri de pensii si salarii si concedierea temporara a 30.000 de angajati din sectorul public. Guvernul se straduieste sa-si convinga creditorii ca aceste reduceri sunt suficiente si ca are nevoie de urmatoarea transa de 8 miliarde de euro din imprumutul de anul trecut pentru a nu intra in incapacitate de plata.

Liderii europeni si sefii principalelor institutii financiare s-au reunit la Frankfurt pentru discutii informale ce preced summitul UE din weekend, dar deocamdata nu s-au aflat detalii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: