Cele mai multe spam-uri au venit in luna septembrie din India, Brazilia si Indonezia - raport

Data publicarii: 20-10-2011 | IT&C

In luna septembrie, cele mai importante surse de spam au fost India (14,1%), urmata de Brazilia (10,1%), Indonezia (9%), Coreea de Sud (7,3%) si Peru (4,9%), potrivit unui raport publicat joi de Kaspersky Lab.

Romania se afla pe locul 16. Singura tara din Europa de Vest aflata in top 10 este Italia, cu 2,7% din totalul mesajelor spam distribuite, potrivit raportului.

Expertii Kaspersky Lab spun totodata ca infractorii cibernetici folosesc tehnici complexe de inginerie sociala pentru a pacali utilizatorii.

"Volumul de mesaje spam in luna septembrie a reprezentat aproximativ 78.5% din totalul traficului de e-mail, inregistrand o usoara scadere comparativ cu august. Cele mai populare subiecte utilizate de spammeri luna trecuta au fost legate de modalitati de imbogatire rapida, de promovarea unor servicii juridice si de consultanta, precum si 'scrisorile nigeriene' ce contineau oferte de imprumuturi 'anti-criza'. Aceste tactici sunt similare celor utilizate in perioada 2008 - 2009", se arata in raport.

Referitor la noile tehnici utilizate de spammeri, acestea s-au bazat atat pe stimularea curiozitatii destinatarilor, cat si pe intimidare si amenintari directe.

"De exemplu, utilizatorul primea un mesaj aparent de la McDonald's, care il informa ca are sansa sa participe la un sondaj si sa castige 80 de dolari. Acesta completa un formular si dupa trimiterea lui, era redirectionat catre un alt formular, unde ii erau cerute datele cardului de credit, pentru a-i fi virati cei 80 de dolari. Toate aceste informatii erau utilizate ulterior pentru a-i goli contul bancar", mentioneaza oficialii Kaspersky.

Un alt tip de mesaj lansat de spammeri era construit pentru a stimula curiozitatea destinatarilor, fiind o viarianta modificata a unei metode de atac utilizate in luna august - utilizatorul primea un e-mail cu aspect oficial, ce continea un atasament contaminat.

De asemenea, mesajele cu ton de intimidare sau amenintare au fost folosite de spammeri luna trecuta. Un exemplu il reprezinta un e-mail-ul "nigerian” care continea o amenintare directa, mesajul parand a fi din partea unui criminal platit, cu misiunea de a-l ucide pe destinatar. In schimbul a 8.000 de dolari, acesta era dispus sa isi crute potentiala victima si sa divulge identitatea celui care il angajase.

Fisiere de tip malware au fost descoperite in 4,% din totalul e-mailurilor din luna trecuta - reprezentand o scadere de 1.4% comparativ cu luna august. In schimb, procentul e-mailurilor de tip phishing din totalul mesajelor trimise a ramas constant, la 0,03%.

In Romania, Kaspersky Lab are o cota de piata de peste 20%, in sectorul solutiilor de securitate a datelor.

Kaspersky Lab este cel mai mare producator de solutii de securitate informatica din Europa si locul patru la nivel mondial. Compania ofera unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hackeri, phishing si spam. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: