Saramet (FNGCIMM): Prima Casa 4 s-ar putea desfasura pana in primele luni din 2013

Data publicarii: 20-10-2011 | Finante-Banci

Presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, a declarat joi ca programul Prima Casa 4 s-ar putea derula pana in primele luni 2013 daca nu vor exista influente din partea noului regulament de creditare, altfel acesta s-ar putea incheia la finalul anului 2012.

"Daca va aparea acel regulament al BNR care sa prevada pentru creditele imobiliare la banci, in afara de Prima Casa, pentru creditele in euro avansuri mult mai mari, ca or fi 20-30%, atunci intrevad un ritm de crestere mai sustinut in accesarea Primei Case, pentru ca un segment din populatia care dispune astazi de niste avansuri va prefera, decat sa dea 30% avans, sa dea 3% si sa plateasca eventual un pret mai mare pe rate sau pe alte lucruri", a spus presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet.

El a precizat ca, in functie de prevederile din noul regulament de creditare, programul Prima Casa 4 ar putea continua pana in 2013 sau s-ar putea incheia la finalul anului 2012.

"Momentan sunt doar discutii. A mai aparut o discutie in care FMI a spus ca e numai pentru creditul de consum. Pana nu stim care va fi finalul actului normativ nu are rost sa facem estimari, altfel ar merge pana la finalul anului 2012, poate ca o luna-doua din 2013, dar daca va aparea acest fenoment este posibil sa se mai scurteze cu doua luni din 2012", a declarat Saramet.

Presedintele FNGCIMM a spus ca in prezent institutia primeste100-120 de dosare pe zi, ritm care s-a stabilizat dupa ce a aparut si Prima Casa 4 si ca nu sunt probleme deosebite. In ceea ce priveste garantiile executate, Saramet a spus ca pana acum s-au executat 30-32 de garantii din 47.000 de contracte acordate.

El a mai spus ca pe Prima Casa 4 s-au acordat pe credite de circa 350-370 milioane de euro.

Creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului, potrivit unui proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, publicat marti pe pagina de internet a BNR. Totodata, pentru finantarile imobiliare in euro solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul celor in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.

Guvernul a aprobat la inceputul lunii aprilie noile conditii de derulare a programului Prima Casa. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: