Recensamant. Statul vrea sa afle cine este seful in casa: sotul sau sotia?

Data publicarii: 20-10-2011 | Actualitate

Cetatenii romani vor trebui sa raspunda la cele 80 de intrebari ale chestionarelor Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011, derulat in perioada 20 - 31 octombrie, la nivel national, trei seturi de intrebari fiind obligatorii, a declarat, pentru AGERPRES, directorul de comunicare al Institutului National de Statistica, Vladimir Alexandrescu.

"Chestionarele Recensamantului din 2011 cuprind 80 de intrebari, trei formulare fiind obligatorii. Este vorba despre cele privind cladirile/locuintele, cele de gospodarie, cele care vizeaza membrii familiilor si chestionarul de persoana. Acesta este cel mai amplu si contine peste 50 de intrebari", a aratat Vladimir Alexandrescu.

Prin strategia elaborata cu privire la Recensamantul Populatiei si al Locuintelor se urmareste extinderea fondului de informatii carecaracterizeaza evolutia in timp a familiilor, respectiv a gospodariilor - componentele de baza ale convietuirii umane.

Astfel, vor putea fi descrise in viitor tendintele principale ale evolutiei familiilor si gospodariilor, din care sa se desprinda prin studiu aspecte privind fenomenul de imbatranire a populatiei, cresterea gospodariilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale, evaluarea numarului si a structurii generatiilor care convietuiesc in cadrul familiei, structura familiilor dupa numarul de copii si cel al copiilor intretinuti, componenta familiilor dupa relatiile de rudenie sau parentale, statutul femeilor in cadrul familiei, fenomenul migratiei, in special al migratiei temporare la munca in strainatate si altele.

Ca element de noutate, Recensamantul realizat in 2011 va colecta date despre starea de sanatate a cetatenilor si despre capacitatea de munca a acestora, prin evaluarea persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, la intrebarile despre persoane, recenzorii vor pune intrebari legate de modul de adminsitrare a gospodariei, astfel ca veti fi nevoiti sa spuneai cine canta in casa: cocosul sau gaina?

Recensamantul din 2011 se desfasoara in conformitate cu legislatia europeana in domeniu, valabila in toate statele europene. Acesta asigura comparabilitatea intre datele statelor europene, pentru cunoasterea potentialului real al populatiei din statele europene. De asemenea, Recensamantul este realizat pentru obtinerea datelor relevante privind fenomenul migratiei si situatia persoanelor active.

Migratia este un fenomen care caracterizeaza si Romania, o mare parte din populatia tarii lucrand in strainatate. In prezent, nu exista o evaluarea nationala care sa indice date exacte privind numarul persoanelor care lucreaza in afara tarii. Chestionarele sunt identice celor din statele europene.

Recensamantul este reglementat in Romania prin Legea 15/2008 si o serie de Hotarari de Guvern. Perioada Recensamantului a fost marita de la 10 zile la 12 zile, iar Recensamantul populatiei va fi realizat in perioada 20 - 31 octombrie 2011. In perioada 7 - 16 mai 2011 a avut loc Recensamantul de proba.

Cititi integral pe Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: