Astra vrea sa recupereze pe cale legala prejudiciul de imagine adus in cazul masinilor vandute

Data publicarii: 21-10-2011 | Finante-Banci

Reprezentantii Astra Asigurari sustin ca vor sa recupereze cat mai curand, in urma desfasurarii "unei anchete corecte si a unei judecati la fel de corecte", prejudiciul de imagine adus companiei in cazul masinilor vandute si declarate furate, potrivit unei scrisori deschise transmise joi.

"Intentionam ca gravele prejudicii de imagine aduse Astra Asigurari, cat si conducerii acesteia, prin prezentarea 'pe surse' pe toate canalele media a unor informatii eronate despre implicarea Astra si a conducerii acesteia in 'furturile de automobile de lux', sa le recuperam prin mijloace legale pe care le avem la dispozitie. Tinem sa asiguram institutiile abilitate ale statului, asiguratii societatii noastre, ca suntem in permanenta la dispozitia organelor de cercetare penale pentru continuarea cercetarilor si suntem increzatori ca prejudiciul suferit de catre Astra va fi recuperat cat mai curand ca urmare a desfasurarii unei anchete corecte si a unei judecati la fel de corecte", se arata in document.

Reprezentantii Astra Asigurari sustin ca denaturarea faptelor cu privire la implicarea societatii si a conducerii acesteia in acest caz este de natura sa aduca grave prejudii de imagine si reputatie, atat societatii, cat si conducerii acesteia, "intr-o zona de activitate foarte sensibila, cum este piata asigurarilor", in care orice informatie negativa poate avea implicatii deosebit de grave asupra activitatii societatii si nu in ultimul rand, asupra asiguratilor.

"Indiferent de adevarul care exista in spatele faptelor prezentate in media (adevar care cu siguranta va fi scos la iveala de catre organele de cercetare penala), doua concluzii pot fi trase fara niciun dubiu: faptul ca s-a indus opiniei publice ideea ca societatile de asigurare, deci si Astra Asigurari, au fraternizat cu hotii de masini si faptul ca in Romania, cei care sunt pagubiti sunt de fapt vinovati. Triste concluzii, pentru o lume in care se pare ca principii fundamentate ca prezumtia de nevinovatie, adevarul si chiar, in ultima instanta, libertatea persoanei, sunt doar vorbe care nu inseamna nimic", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Reprezentantii Astra afirma ca, plecand de la declaratiile sefului Serviciului Furturi Auto, posturile de televiziune de stiri, fara sa verifice calitatea in care conducerea Astra Asigurari a fost invitata la audieri, au anuntat ca '"surse sustin ca presedintele Astra Asigurari este asteptat la audieri in dosarul furtului de masini".

Potrivit scrisorii deschise, dupa acest anunt, pe toate posturile televiziunilor de stiri, reporterii si prezentatorii au anuntat ca implicati in dosarul furturilor de masini de lux sunt angajati ai Astra Asigurari, inclusiv conducerea companiei, respectiv Radu Mustatea, presedinte directorat, Dacian Vinereanu, vicepresedinte directorat si Razvan Ieremia, membru directorat.

"Fata de declaratiile sefului Serviciului Furturi Auto din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, din prima parte a zilei de 5 octombrie 2010, care nu fac referire la nicio societate de asigurare, ne intrebam care au fost 'sursele' jurnalistilor care au indicat implicarea conducerii Astra Asigurari in acest dosar, atata vreme cat potrivit legii cercetarea penala este secreta? Prin urmare, ne intrebam iarasi, daca de fapt, nu s-a intentionat doar prejudicierea imaginii celei mai mari companii de asigurari din Romania, prin stirile aparute pe fluxurile media si aducerea conducerii acesteia la politie, prin fata camerelor de filmare. Facem aceasta afirmatie, intrucat in dosar sunt cercetate fapte cu privire la mai multe masini, achizitionate de mai multe companii de leasing si de asemenea, asigurate la mai multe companii de asigurari. Niciuna dintre celelalte societati de asigurare nu au fost implicate in acest 'scandal' mediatic, in care a fost atrasa Astra Asigurari si conducerea acestei", se mai arata in document.

Presedintele directoratului Astra Asigurari, Radu Mustatea, a declarat, in 6 octombrie, ca societatea a declansat o ancheta interna in cazul masinii furate pentru s-au platit despagubiri si ca nu s-a gasit niciun indiciu de legatura cu indivizii invinuiti in dosar.

"Nu are Astra, si nici reprezentantii nostri, nicio legatura cu aceasta retea de infractori si cu nicio retea de infractori in general. Urmare a a ceea ce s-a  intamplat, in mod evident ca si noi ne-am facut o cercetare interna asupra persoanelor care au fost implicate intr-un fel sau altul in dosar, inspectori de dauna, inspectori de la departamentul de control, cei care au dat toate avizele necesare. Nu am gasit niciun indiciu care sa spuna ca ar fi fost vreo legatura de natura  infractionala sau frauloasa cu acesti indivizi", a spus Radu Mustatea.

El a mentionat ca este primul caz de masina furata in care reprezentanti ai companiei de asigurari au fost chemati de catre organele de ancheta pentru a da lamuriri.

"De altfel, este singura masina din cele care au spus ei ca sunt recuperate si pentru care Astra a platit o despagubire. Nu am mai fost anuntati ca ar mai fi si altceva, cu toate ca noi avem sute de furturi pe an, avem platite despagubiri in sute de cazuri si, ca o paranteza, este primul caz in care serviciul de furturi auto ne aduce la cunostinta in acest fel, mai putin placut, ca se va recupera ceva. Nu am vazut masina si nu ni s-a dat inapoi cum avem dreptul, avand in vedere faptul ca noi am platit despagubirea. Este primul caz intr-o istorie foarte lunga de asigurari platite de daune de furt total in care s-a descooperit furtul si in care am fost chemati si noi acolo ca sa dam lamuriri asupra procedurilor interne, despre cum se platesc despagurile", a spus Mustatea. 

NewsIn