Emil Boc: Romania poate avea o sansa de ameliorare a caderii economice, prin accesarea fondurilor europene

Data publicarii: 21-10-2011 | Economie

Cresterea economica este pusa sub semnul intrebarii si este afectata in sens negativ in intreaga Uniune Europeana, dar Romania, prin fondurile europene, poate avea o sansa sa amelioreze aceasta cadere a prognozei de crestere economica, a declarat premierul Emil Boc, joi, la Timisoara.

Seful Executivului a subliniat seriozitatea de care da dovada guvernul pe care-l conduce care a reusit sa demareze lucrarile la autostrada Nadlac-Arad-Timisoara, si care a facut, de asemenea, posibil ca de doi ani, in Romania sa se circule pe 90 de kilometri de autostrada. 

'Este vorba despre 52 de km din autostrada Transilvania, 17 km la Sibiu, 21 la mare; mai sunt kilometrii de drumuri in regim de autostrada pe Chitila-Voluntari la Bucuresti (20 km), o parte din centura Timisoarei si a Ploiestiului (cate 13 km). Aceste lucruri nu pot fi contestate, pentru ca se vad, au devenit fapte. Daca in 2008, fostul guvern ar fi facut macar tot atatia kilometri, am fi avut un alt trafic', a declarat premierul. 

Primul ministru a vizitat, joi, lotul I la varianta ocolitoare a Timisoarei, spre Lugoj. Valoarea acestuia este de peste 210 milioane de lei fara TVA, contributia UE fiind de aproape 179 de milioane de lei, iar cea a Guvernului Romaniei de 31,3 milioane de lei. 

'Astazi marcam oficial demararea lucrarilor la 65 km de autostrada (ne referim la Nadlac-Arad si la componenta 1 a autostrazii Timisoara-Lugoj). 65 km pleaca in constructie, valoarea este de 365 milioane euro fara TVA, 450 milioane euro cu TVA si este o dovada a faptului ca Guvernul si Ministerul Transporturilor se pricep la fapte si mai putin la vorbe. E o dovada ca avem un Guvern si un Minister al Transporturilor al faptelor si nu al vorbelor in materie de infrastructura. De asemenea, in acest an vom avea in circulatie 123 km de autostrada', a spus Boc. 

Premierul a remarcat faptul ca aceste lucrari sunt foarte importante, pentru ca Timisul si Aradul concentreaza cele mai mari resurse europene si bugetare in materie de infrastructura din Romania, in momentul de fata. 

'Este important pentru zona, pentru legatura cu Occidentul, pentru decongestionarea traficului. Apoi, pentru economia romaneasca, deoarece anul 2012 depinde, in economia romaneasca, in mare masura, de implementarea fondurilor europene. Obiectivul Guvernului este sa depaseasca procentul de 20% al absorbtiei fondurilor europene in 2012 - aici ma refer la bani returnati, deja, de la UE, nu doar la banii platiti de Romania si trimise facturile la UE in vederea rambursarii', a declarat premierul. 

Sursa: AGERPRES