Popescu (ROMPAN): Painea s-ar putea ieftini, daca pretul graului va cobori sub 750 lei/tona

Data publicarii: 21-10-2011 | Actualitate

Painea s-ar putea ieftini in perioada urmatoare, daca pretul graului va cobori sub 750 de lei pe tona, a declarat, joi, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), Aurel Popescu.

"Este posibil sa mancam o paine mai ieftina deoarece pretul fainii a scazut cu 30 de procente, iar graul a ajuns la 750 de lei /tona. De asemenea, recolta de grau din acest an este de o calitate exceptionala. Brutariile vor incerca sa tina de pret deoarece anul trecut pretul materiei prime a crescut de peste trei ori, iar painea s-a scumpit cu numai 10-15%. Totul depinde de cum se vor aproviziona morarii. Daca pretul fainii va scadea sub 750 de lei pe tona este posibil sa asistam si la o ieftinire a painii", a spus Popescu. 

Acesta a precizat ca stocurile de materie prima sunt suficiente pana dupa sarbatorile de iarna, iar pretul graului va mai inregistra o scadere deorece a iesit si Rusia cu cantitati semnificative la export. 

"Morarii s-au grabit sa isi faca aprovizionarile cu materie prima deoarece nu au vrut sa aiba probleme in iarna. Rusia a iesit la export foarte puternic, iar ei vand tona de grau cu 230 de dolari, in timp ce exportatorii romani vor sa vanda cu 230 de euro tona. In aceste conditii, exportul nostru nu merge, iar daca nu il dau la export si nici pe piata interna vor fi nevoiti sa reduca preturile", a adaugat Popescu. 

In acest an productia de grau a depasit 8 milioane de tone, iar in sase-sapte judete in tara, graul este bun in proportie de suta la suta pentru panificatie, in timp ce in restul judetelor procentul mediu este de 80%. 

Necesarul intern de grau este de trei milioane de tone (250.000 de tone lunar), la care se adauga alte 500.000 de tone de grau pentru samanta. 

In Romania activeaza in jur de 5.000 de agenti economici inregistrati in industria de panificatie si alti 2.500 in cea de morarit, numarul angajatilor din sector cifrandu-se la 35.000. 

ROMPAN reuneste circa 280 de producatori din industria de morarit si panificatie, cei mai importanti fabricanti din domeniu. Firmele asociate Rompan asigura, la nivel national, peste 70% din productia de paine si produse fainoase si in jur de 40 - 45% din cea de panificatie.

Sursa: AGERPRES