Volumul de masa lemnoasa taiata ilegal din padurile statului in primele noua luni a fost de 39.244mc

Data publicarii: 21-10-2011 | Mediu

In primele noua luni ale acestui an, volumul taiat ilegal din padurile statului este de 39.244 metri cubi, situatia fiind comparabila cu anul trecut, se arata intr-un comunicat al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva.

"In privinta taierilor ilegale de arbori in padurile statului administrate de regie, volumul acestora a fost in anul 2010 de 49.306 mii mc. Din acest volum, 24.233 mc (49%) nu a fost justificat cu documente de personalul silvic si s-a imputat acestuia, diferenta de 25.073 mc (51%) facind obiectul actelor de infractiune, contraventie etc", informeaza comunicatul.

De asemenea, pentru anul 2011, Codul silvic admite recoltarea din padurile statului a unui volum maxim de 13,5 milioane metri cubi de masa lemnoasa, fata de volumul maxim admis anul trecut pentru exploatare din padurile statului, de 17,3 milioane metri cubi, a anuntat Romsilva.

"Programul stabilit de regie este de numai 9,806 milioane mc, din care in primele noua luni ale anului s-au realizat 6,941 milioane mc. Preliminam ca pana la sfirsitul anului sa se realizeze integral programul stabilit, moment in care se va determina cu exactitate si structura lemnului recoltat pe specii si categorii de produse", se mai arata in comunicatul Romsilva.

Oficialii regiei spun ca, in conditiile in care actiunea de retrocedare a padurilor nu mai afecteaza semnificativ padurile statului, regia a programat la recoltare in anul 2012 un volum de 9,9 milioane mc, in conditiile in care volumul maxim admis de lege pentru recoltare este de 13 milioane mc.

In anul 2010, volumul maxim admis de Codul silvic pentru exploatare din padurile statului a fost de 17,3 milioane mc. Regia si-a programat pentru recoltare un volum de numai 9,989 milioane mc , din care s-au exploatat pina la finele anului 9, 521 milioane mc. Din volumul exploatat, 5,138 milioane mc (54%) au fost produse principale - taieri in paduri mature, 1,640 milioane mc (17%) produse secundare - taieri de ingrijire a padurilor tinere si 0,765 milioane mc (8%) produse de igiena - arbori uscati, cazuti, atacati de insecte etc.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 46/2008 - Codul Silvic, volumul maxim de lemn ce se poate recolta anual din paduri nu poate depasi posibilitatea anuala stabilita prin amenajamentele silvice. Prin exceptie, aceasta posibilitate anuala poate fi depasita cu volumul de lemn nerecoltat in anii anteriori de aplicare a amenajamentelor sau in cazul unor arborete puternic afectate de calamitati naturale - doborituri si rupturi de arbori.

"Din padurile aflate in proprietatea publica a statului si in administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, nu s-a exploatat integral in nici un an volumul maxim admis de lege, astfel incit exista rezerve semnificative de posibilitate pentru anii urmatori. Cauzele acestei situatii sunt multiple, dupa cum urmeaza: accesibilitatea grea si foarte grea a unor bazine forestiere, lipsa capacitatilor tehnico-economice de exploatare in unele zone, litigii privind retrocedarea unor paduri, piata la un moment dat a diferitelor sortimente de lemn, etc", afirma reprezentantii Romsilva.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are in administrare fondul forestier proprietate publica a statului si se afla in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor. In anul 2010, regia a realizat venituri totale de 1,3 miliarde lei si un profit brut de 24,5 milioane lei. In prezent, Romsilva are 18.700 angajati.

Suprafata totala a fondului forestier national acopera 6,4 milioane ha, din care proprietatea publica a statului administrata de Romsilva este de 3,34 milioane ha, iar terenurile acoperite cu padure se intind pe 6,2 milioane ha, din care proprietatea publica a statului este de 3,22 milioane ha. 

NewsIn