Nokia a anuntat o pierdere neta de 151 milioane euro in trimestrul al treilea

Data publicarii: 21-10-2011 | Afaceri

Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia a anuntat o pierdere neta de 151 milioane euro in trimestrul al treilea, fata de un profit de 322 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, relateaza BBC News.

De asemenea, vanzarile nete au scazut cu 13%, la noua miliarde de euro. Nokia a pierdut teren in fata competitorilor ca Apple, producatorul iPhone, precum si in fata companiilor care produc telefoane ce folosesc sistemul de operare Android, de la Google.

Actiunile companiei finlandeze au scazut in acest an cu 41%. Nokia a anuntat ca a vandut in trimestrul al treilea 16,8 milioane de dispozitive inteligente, cu 38% mai putine decat in anul precedent. Volumul telefoanelor mobile vandute in total a crescut, insa, cu 8%, la 89,8 milioane.

La inceputul anului, Nokia a anuntat desfiintarea a mii de locuri de munca, in cadrul unui program de reducere a costurilor cu un miliard de euro.

La sfarsitul lunii septembrie, Nokia a decis inchiderea fabricii de la Jucu, din judetul Cluj, la trei ani de la inaugurare, desi oficialii companiei sperau ca aceasta investitie va fi una pe termen lung, iar politicienii romani dadeau asigurari in privinta mentinerii locurilor de munca.

Fabrica Nokia de la Jucu a fost inaugurata in februarie 2008, in parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu. Decizia de a construi o noua facilitate de productie in Romania a fost facuta publica in luna martie 2007, iar lucrarile de constructie la fabrica din Cluj au demarat in iulie 2007. Productia in fabrica de la Jucu a inceput la 11 februarie 2008, iar trei luni mai tarziu compania a anuntat ca a inregistrat productia primului milion de dispozitive mobile in Romania.

Investitia in fabrica de la Jucu a fost de 60 de milioane de euro.

In 2010, Nokia a fost al doilea mare exportator al Romaniei. Anul trecut, Nokia Romania a obtinut un profit net de 181,2 milioane lei, mai mare cu 14% fata de cel din 2009. 

NewsIn

Tag-uri: