S&P ar putea scadea ratingurile a cinci tari europene daca zona euro va recadea in recesiune

Data publicarii: 21-10-2011 | International

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a avertizat joi ca este posibil sa coboare cu una sau doua trepte ratingurile a cinci tari europene, printre care se numara si Franta, in prezent cotata la 'AAA', daca zona euro va recadea in recesiune si costurile la care se imprumuta guvernele vor creste, informeaza Reuters.

Analistii de la S&P au elaborat un raport in care au analizat capacitatea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International de a sprijinii zona euro in doua posibile scenarii: o dubla recesiune si o recesiune insotita de cresterea puternica a dobanzilor. 

'In ambele scenarii, ratingurile suverane ale Frantei, Spaniei, Italiei, Irlandei si Portugaliei vor fi probabil coborate cu una sau doua trepte'se arata in raport. 

De asemenea, in conformitate cu cel mai pesimist scenariu economic analizat de S&P, s-ar impune recapitalizarea a numeroase banci din Spania, Italia si Portugalia, agentia adaugand ca actualele mecanisme de sprijin ar putea sa nu fie suficiente daca situatia se va agrava peste asteptari. 

'Este posibil ca Franta sa fie retrogradata la 'AA plus' de la 'AAA', din cauza deteriorarii pozitiei fiscale, chiar daca tensiunile resimtite vor ramane modeste', sustin analistii S&P. 

Agentia se asteapta la o crestere a necesarului de imprumuturi al statelor vizate, in principal din cauza deficitelor bugetare tot mai ridicate odata cu inrautatirea conditiilor economice. 

'Aceste scenarii de stres nu reprezinta principalele noastre asteptari, ci doar o simulare a posibilelor consecinte care s-ar manifesta in cazul unor astfel de situatii', a declarat o purtatoare de cuvant de la S&P. 

Liderii europeni se vor intalni duminica la un summit la care vor incerca sa gaseasca o solutie la criza datoriilor din zona euro, criza care a impus deja salvarea de la faliment a Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Sursa: AGERPRES