Sectorul bancar romanesc are o evolutie favorabila din punct de vedere concurential

Data publicarii: 21-10-2011 | Finante-Banci

Sectorul bancar romanesc indica o evolutie favorabila din punct de vedere concurential, insa este mai putin competitiv decat sectoarele similare din tarile din regiune, potrivit unui raport lansat de Consiliul Concurentei.

”Indicatorii analizati indica o evolutie favorabila din punct de vedere concurential in sectorul bancar romanesc. Se constata o tendinta de reducere a diferentialului de dobanda credite/depozite. Indicii de concentrare arata o distributie concurentiala a cotelor de piata, cu exceptia pietei creditului catre intreprinderi, unde se manifesta un grad relativ ridicat de concentrare. Cu toate acestea, in profil regional sunt semnale ca sectorul bancar romanesc este mai putin competitiv decat sectoarele similare din tarile din regiune”, se arata in raportul ”Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale” 2011, lansat de Consiliul Concurentei.

Raportul prezinta o analiza a evolutiei diferentialului de dobanda pentru Romania si alte tari din regiune, respectiv Austria, Polonia, Cehia si Ungaria, pentru perioada ianuarie 2007 - mai 2011.

”Se observa o tendinta de convergenta a diferentialului dintre dobanda la depozite si dobanda la creditele imobiliare din cele cinci tari, pentru perioada analizata. Criza din 2008 a afectat semnificativ procesul de convergenta. Romania ramane tara cu diferenta cea mai mare, aceasta indicand o piata mai putin consolidata, cu un nivel concurential mai scazut decat cel al tarilor din esantion”, se precizeaza in raport.

De asemenea, diferenta de dobanda inregistreaza un trend descrescator, subliniind o intensificare a concurentei pe piata bancara din Romania.

”La fel ca si diferentialul de dobanda depozite / credite imobiliare, diferenta dintre dobanda la depozite si credite de consum are o tendinta descrescatoare in industria bancara romaneasca(...). Concluzia este ca si pe piata creditelor de consum din Romania se manifesta o concurenta in crestere, desi nu se atinge nivelul de concurenta de pe alte piete regionale”, se mentioneaza in raportul CC.

In sectorul bancar din Romania sunt active 30 de institutii de credit - banci universale, doua institutii bancare pentru economisire si creditare in domeniul locativ, noua sucursale ale institutiilor de credit din statele membre UE si o institutie bancara de credit cooperatist (Creditcoop), potrivit datelor Consiliului.

”Sectorul bancar romanesc a traversat o decada de transformari substantiale, transformari care au vizat cresterea ponderii capitalului privat (93,4% din total active in luna martie 2011), precum si cresterea ponderii capitalului strain (85,4% din total active in luna martie 2011)”, se mai spune in raport.  

NewsIn