FP: Listarea secundara a Fondului ar fi un reper major in dezvoltarea pietei de capital romanesti

Data publicarii: 21-10-2011 | Bursa

Listarea secundara a Fondului Proprietatea (FP) nu ar fi doar un pas semnificativ facut inainte pentru dezvoltarea Fondului si in interesul pe termen lung al actionarilor, dar ar fi si un reper major in dezvoltarea pietei de capital romanesti, se arata intr-un raport transmis Bursei.

"Convingerea Managerului Fondului (Franklin Templeton, n.r.) este ca listarea secundara nu ar fi doar un pas semnificativ facut inainte pentru dezvoltarea Fondului si in interesul pe termen lung al actionarilor, dar de asemenea ar fi un reper major in dezvoltarea pietei de capital romanesti. Aceasta va construi o poarta de acces la un schimb important in aceasta regiune si va atrage atentia analistilor si investitorilor institutionali asupra Fondului, fiind reflectata, de asemenea, asupra companiilor din portofoliul Fondului si asupra altor emitenti romani. In consecinta, Managerul Fondului va continua sa lucreze indeaproape cu toate partile interesate, in vederea obtinerii unui progres atat din punct de vedere tehnologic, cat si in ceea ce priveste practicile de piata necesare pentru a face posibila listarea secundara", se spune in raport.

In raport se mai precizeaza ca, "in lumina celor prezentate anterior, este posibila revizuirea estimarii initiale a proiectului listarii secundare si prezentarea actionarilor a unei estimari actualizate in viitorul apropiat"

Totodata, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor a Fondului Proprietatea  mentioneaza ca a facut raportul pentru a asigura ca toti actionarii sunt informati in mod egal despre stadiul actual al pregatirii propunerii de listare secundara a Fondului la Bursa de Valori Varsovia (BVV).

"Urmare a recomandarii noastre initiale de listare secundara la BVV, Managerul Fondului a avut intalniri cu numeroase banci de investitii interesate in pregatirea tranzactiei, cu institutiile de supraveghere din Romania si din Polonia si cu depozitarii centrali din Bucuresti si Varsovia", se precizeaza in raport.

Reprezentantii FP arata ca, avand in vedere intentia de a combina listarea secundara cu oferirea a pana in 10 procente din actiunile existente ale Fondului, au luat in considerare diverse metode de a acumula actiuni in vederea oferirii acestora, inclusiv achizitionarea de actiuni prin oferta publica de cumparare, rascumparare sau alte mijloace. Argumentele fiecarei metode au fost discutate cu bancile de investitii si cu institutiile de supraveghere din Romania si Polonia.

"Fezabilitatea acestor metode depinde de interpretarea catorva aspecte din legiile si regulamentele romanesti care nu au fost pe larg puse in aplicare in practica, datorita stadiului de dezvoltare a pietei romanesti. In consecinta, am prezentat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o serie de exemple teoretice si posibile interpretari a acestor aspecte, bazate pe experienta noastra si practica din alte piete de capital din Uniunea Europeana. Din raspunsul initial al CNVM se pare ca exista mai multe obstacole potentiale decat am avut in vedere, dar discutiile sunt deschise si noi ne mentinem angajamentul de a lucra cu CNVM pentru a ajunge la un rezultat constructiv care va conduce la evolutii ulterioare pentru pieta romaneasca", se mai arata in raport. 

NewsIn