EGP a semnat un acord cu EKF pentru o finantare de 112 mil. euro pentru proiecte eoliene in Romania

Data publicarii: 24-10-2011 | Mediu

Prin sucursala sa Enel Green Power International BV, Enel Green Power a semnat un acord cu Export Credit Agency (EKF) apartinand guvernului danez si cu Citigroup (in calitate de agent si aranjor), pentru o finantare de 112 milioane euro pe o perioada de 12 ani.

Suma este oferita integral pana la finele lui octombrie. Garantia este oferita de Enel Green Power, potrivit unui comunicat al Enel.

"Finantarea va fi utilizata pentru a acoperi o parte din investitiile necesare pentru construirea si extinderea parcurilor eoliene ale Enel Green Power Romania (Moldova Noua si Corugea), pentru a ajunge la o capacitate totala instalata de 118 MW. Aceste investitii sunt preconizate la un total de 180 de milioane euro", se arata in comunicat.

Rata dobanzii pentru finantare va fi mai mica decat rata de referinta, datorita garantiei EKF, a carei rol institutional implica sprijin pentru producatorii danezi de componente de la care Enel Green Power Romania cumpara produse pentru a construi cele doua parcuri eoliene, spun oficialii Enel.

In legatura cu finantarea, partenerii au semnat si Master Facilities Agreement, intelegere care stabileste termenii generali si conditiile de creditare ce vor fi aplicate si operatiunilor viitoare intre EGPI BV si EKF si Citigroup implicand folosirea de componente daneze in alte tari in care Enel Green Power activeaza.

Capacitatea instalata neta a Grupului Enel Green Power la 30 iunie 2011 se ridica la 6.372 MW, din care 2.538 MW (39,8%) proveneau din surse hidroelectrice, 2.893 MW (45,4%) din surse eoliane, 775 MW (12,2%) din centrale geotermice si 166 MW (2,6%) din alte surse regenerabile (solare, biomasa si cogenerare).

Enel Green Power a realizat anul trecut un profit net de 452 milioane euro, in crestere cu 8,1% fata de rezultatul din 2009, de 418 milioane euro. De asemenea, veniturile Enel Green Power s-au ridicat anul trecut la 2,271 miliarde euro, fiind cu 19,8% mai mari fata de cele din 2009, de 1,895 miliarde euro.

Enel Green Power este compania Grupului Enel dedicata dezvoltarii si operarii de centrale care genereaza energie din surse regenerabile la nivel international, fiind prezenta in Europa si America. Compania are peste 600 centrale operationale in intreaga lume.

In Romania, Enel Green Power a inaugurat in decembrie anul trecut primul sau parc eolian din Romania, la Agighiol, de 34 MW. Capacitatea eoliana instalata a companiei in Romania a ajuns in prezent la un total de 104 MW, incluzand cel de-al doilea sau parc eolian pus recent in functiune de 70 MW, Salbatica I, langa Tulcea (in nordul Dobrogei).

Grupul Enel este prezent in Romania din 2005, fiind cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice, cu 5.000 angajati si o retea de 93.000 kilometri, deservind circa 2,6 milioane de clienti. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: