Basescu: Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro

Data publicarii: 24-10-2011 | Politica

Presedintele Traian Basescu a criticat dur "indecizia" liderilor UE, care afecteaza din punct de vedere financiar Romania, anuntand ca pozitia sa ferma este de transmite europenilor ca o astfel de lispa de masuri nu mai poate fi continuata.

Basescu s-a referit la principala tema de dezbatere a Consiliului European, "prioritatea zero", este "un raspuns hotarat la criza din Grecia". "Pentru noi este de importanta majora, datorita situatiei din Grecia toata regiunea este contaminata de neincredere si nu este doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rau nu numai Greciei", a criticat presedintele, amintind ca bancile grecesti au "expunere majora pe piata romaneasca".

Basescu a avertizat ca "Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro".

Presedintele a spus ca mecanismul european de stabilitate trebuia creat din iunie, dar "deocamdata nu s-a intamplat nimic in UE". "Vorbim de el, dar el nu e nici macar in stadiu incipient. Pentru Romania este extrem de important ca acest mecanism sa fie pus in functiune, ne-ar asigura tuturor respectarea unor reguli interne", a explicat Traian Basescu.

Cat priveste consolidarea sistemului bancar prin recapitalizare, presedintele a mentionat ca "Romania nu are probleme cu sistemul bancar". "Din pacate insa, la stadiul la care UE n-a inceput inca sa faca plati pentru consolidarea bancilor, Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european, prin dabanzi foarte ridicate", a spus seful statului, calificand drept "inacceptabile" aceste dobanzi. "Nu se poate impinge plata facturii imprumuturilor facute la nesfarsit catre guverne care au un nivel foarte ridicat de indatorare catre state care nu sunt in zona euro, si din pacate si cele mai sarace, ceea ce este imoral. Solicitarea noastra va fi, ca in procesul de capitalizare al bancilor care actioneaza in Romania, si in toata zona non-euro, sa se tina si de obligatia ca bancile sa-si mentina nivelul de expunere in tarile din zona non-euro", a adaugat el.

Presedintele Traian Basescu a avertizat sambata, inainte de a pleca la Consiliul European de toamna, si ca din cauza cresterii costului finantarii, anume cresterea dobanzilor, "ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%".

"Ati vazut toti estimarea de crestere economica in scadere pentru toate statele, ceea ce va afecta consistent si Romania pentru 2012, iar acesta este numai efectul neluarii la timp a masurilor necesare, in primul rand in zona euro si in alte state din UE. Aceasta abordare o voi avea si la Consiliul European si la Consiliul PPE, pregatitor", a spus presedintele.

"Toate analizele pe care le-am facut si cu domnul prim-ministru, cu Ministerul de Finante, ne arata ca datorita conditiilor de crestere a costului finantarii practic ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%, datorita dobanzilor foarte mari, care se percep acum la credite, si datorita lipsei banilor. Ori lucrurile acestea nu mai pot fi lasate la intamplare si pe amanari. Vom fi extrem de fermi in a sustine decizii la acest Consiliu si daca e nevoie ne mai intalnim o data saptamana viitoare, dar nu se mai pot tergiversa masurile, din punctul de vedere al efectelor asupra Romaniei", a atras atentia Basescu.

Presedintele a spus ca Romania are obligatia sa le spuna colegilor din UE ca si-a facut datoria, dar nu mai poate sustine si lipsa de decizii la nivel UE. "Degeaba se formeaza un club elitist al celor din zona euro, ca economia Romaniei este foarte legata de ceea ce se intampla in zona euro. Ei nu pot face abstractie ca statele non-euro sunt profund afectate de indeciziile din zona euro", a mai spus Traian Basescu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: