Cat costa benzina in statele din Uniunea Europeana! Vezi pe ce loc e Romania

Data publicarii: 24-10-2011 | Auto

Dupa cum arata in exclusivitate Econtext la inceputul acestei luni, petrolul s-a ieftinit in ultimele luni cu circa 30%, insa produsele realizate din acesta, benzina si motorina, nu dau deloc semne de ieftinire. Cu alte cuvinte, chiar daca petrolul se ieftineste, carburantii din Romania nu urmeaza acelasi traseu. Desi ar trebui!

Mai mult, petrolistii au scumpit recent carburantii, iar motivatia a fost cel putin hilara: scumpim pentru ca cererea este mare! Ca si cum cererea mare ar adauga costuri suplimentare la nivelul producatorului, costuri care s-ar transmite consumatorului final. Dimpotriva, o lectie economica banala spune ca in momentul in care cererea creste, profitul urca si el. Nu?

Cea mai ieftina benzina

Dar sa revenim. Comparand strict pretul la benzina, observam ca Romania se afla in primele locuri: are printre cele mai mici preturi. La finele saptamanii trecute, litrul de benzina costa 1,27 de euro, ceea ce ne plaseaza pe locul cinci in blocul comunitar. Cea mai ieftina benzina o gasim in statiile din Polonia si Cipru. Polonezii si cipriotii pot alimenta la tariful de 1,21 de euro/litru.

Cea mai scumpa benzina

In schimb, cea mai scumpa benzina se vinde in Grecia si Danemarca. In ambele tari, litrul de benzina costa 1,68 de euro. Cu aproape 40% peste cele mai ieftine preturi, din Polonia si Cipru!

Integral in Econtext.ro

sursa foto: Econtext.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: