Ministrul Mediului a cerut sprijin in Senat pentru modificarea legislatiei privind furtul de lemn

Data publicarii: 26-10-2011 | Mediu

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a solicitat, marti, sprijinul senatorilor din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic pentru o propunere legislativa aflata in Parlament ce stabileste ca furtul unui metru cub de lemn va constitui infractiune.

In prezent, legislatia prevede ca infractiune constituie furtul a peste cinci metri cubi de lemn. 

In ceea ce priveste taierile ilegale, ministrul Mediului a aratat ca cifrele indica un cuantum al amenzilor aplicate de 16 - 17 milioane de lei, iar pentru 2011 sunt peste 2.500 de cazuri in care autoritatile de mediu au cerut sa se intocmeasca dosare penale. "Am innasprit legislatia anul trecut, am marit contraventiile silvice", a adaugat Borbely. 

In plus, seful de la Mediu a precizat ca exista un protocol incheiat cu Ministerul Administratiei si Interne, intitulat "scutul padurii". In cadrul acestui protocol, au fost organizate descinderi inopinate, in urma carora au fost aplicate amenzi. "Am avut vreo 35 de descinderi inopinate, care s-au lasat cu amenzi. Dar, daca va uitati la eficienta acestor dosare, care ar trebui instruite, doar 0,5% din ele se duc pana in faza finala, iar altele se pierd pe drum", a subliniat ministrul. 

Potrivit ministrului Laszlo Borbely, cel mai mult se fura din padurile nepazite, acolo unde exista multi proprietari mici, care fie nu au putere financiara, fie nu sunt interesati de padurea pe care o are in proprietate. 

"Din cifre reiese ca se fura cel mai mult din padurile care nu-s pazite. Nu sunt pazite padurile acolo unde sunt foarte multi proprietari mici, intre 300 si 500.000 de hectare, si care unii nu au bani, nu se duc acolo, nu sunt interesati. Noi am incercat sa dam un sprijin acestora, dar ne-a refuzat Uniunea Europeana, considerandu-l ajutor de stat. Trebuie sa vedem cum rezolvam problema, pentru ca reiese ca mult mai mare este procentul de furt in aceste zone", a conchis Laszlo Borbely. 

In alta ordine de idei, acesta a tinut sa le spuna senatorilor din Comisia pentru administratie ca, anul trecut, dupa multi ani, a crescut fondul de paduri in Romania cu 0,3%. "Anul trecut, pentru prima data dupa multi ani, a crescut fondul de paduri in Romania nu spectaculos, cu 0,3%, dar si datorita alocarilor care au fost de sase ori mai mari in 2010 fata de 2009. Am reusit sa alocam, din Fondul de mediu in special, circa 180 de milioane de lei pentru impaduriri. Anul acesta oferim prin PNDR posibilitatea pentru cei care au teren agricol sa impadureasca, deci va fi spectaculos tot ceea ce inseamna impaduririle", a mai spus Borbely. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: