Barroso considera ca fluxul lichiditatilor de pe piata bancara romaneasca trebuie mentinut

Data publicarii: 26-10-2011 | Finante-Banci

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat marti, dupa o intrevedere cu presedintele Traian Basescu la Bruxelles, ca masurile preconizate pentru piata financiara europeana nu ar trebui sa afecteze fluxul lichiditatilor din Romania.

"Am cazut de acord cu presedintele Basescu - am discutat si la Consiliul European si astazi, mai in detaliu - ca asigurarea planurilor pentru recastigarea increderii in sistemul bancar european nu ar trebui sa afecteze fluxul lichiditatilor in Romania", a spus Barroso.

El a adaugat ca se va discuta cu ministrii de finante pentru a se asigura ca autoritatile nationale de supraveghere bancara lucreaza impreuna, sub coordonarea autoritatii bancare europene pentru a se asigura ca bancile-mama din zona euro vor continua sa ofere sprijin de capital pentru filialele din Romania.

La randul sau, si Traian Basescu a vorbit despre " ingrijorarea" Romaniei ca o eventuala capitalizare a bancilor din zona euro "ar putea sa nu aiba nevoia, necesitatea mentinerii fluxului de capital al bancilor din UE pe piata romaneasca". "Vreau sa multumesc cu aceasta ocazie domnului presedinte Barroso ca a preluat din Consiliu aceasta ingrijorare a noastra", a spus presedintele, exprimandu-si speranta ca propunerea sa va fi in final acceptata de liderii europeni.

Presedintele Traian Basescu a afirmat duminica, la Bruxelles, ca a atentionat in cadrul reuniunii Consiliului European asupra faptului ca recapitalizarea bancilor trebuie sa aiba in vedere "mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca".

"Este de admirat responsabilitatea pe care si-au asumat-o statele din grupul euro. Ei platesc pentru toti cei care au gresit si platesc din bani publici pe responsabilitatea politica a liderilor din aceste tari. Cred ca, in general, toti ar trebui sa privim cu multa seriozitate deciziile lor, chiar daca trebuie s-o spunem - si Romania sufera din aceasta cauza - intarzierile, asa cum am subliniat si ieri in discutiile avute la PPE, intarzierile in decizii au cauzat Romaniei probleme serioase", a afirmat Basescu.

"Astazi, am atentionat in mod expres asupra faptului ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca. Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro", a subliniat presedintele.

El a reiterat ca intarzierea deciziilor au creat Romaniei probleme in finantarea deficitului si datoriilor lui 2011. "Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era inca stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia. Ceea ce pune sub semnul intrebarii daca nu se iau masuri de mentinere a nivelului de expunere chiar finantarea noastra anul viitor, in conditiile in care Romania si-a dus toate programele si angajamentele pana la capat", a punctat Basescu. 

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: