Tariceanu: Daca romanii ar considera ca monarhia este o optiune, as fi unul dintre cei care ar sustine-o

Data publicarii: 26-10-2011 | Politica

Liderul grupului deputatilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, a spus dupa discursul Regelui Mihai din plenul Parlamentului ca daca romanii ar considera ca monarhia este o optiune, el ar fi unul dintre cei care ar sustine-o.

'In viitor trebuie produsa o schimbare constitutionala profunda si trebuie sa se inteleaga ca o democratie parlamentara in care parlamentul este forul principal de dezbatere si decizie politica, trebuie asigurata aceasta conditie minimala, trebuie readus Parlamentul la rolul lui esential. Sigur ca daca romanii vor considera ca monarhia este o optiune eu as fi unul dintre cei care ar sustine aceasta posibilitate si Romania ar putea sa functioneze asa cum functioneaza celelalte monarhii constitutionale din Europa in care casa regala, regele sau regina sunt simbolul statului si nu un factor de putere perturbator, ci un factor de echilibru in viata sociala si in viata politica si sigur ca ramane parlamentului si executivului rolul de a lua deciziile importante si de a conduce tara', a spus Tariceanu. 

El a adaugat ca, din pacate, Romania a ales un model politic nefericit, 'o suprapunere de puteri care creeaza conflicte permanente' si aceasta sursa de conflicte permanente a dus la irosirea de energii care puteau fi mult mai bine folosite in interesul tarii si al cetatenilor. 

Despre atmosfera din plenul Parlamentului, Tariceanu a spus ca a fost una 'solemna, asa cum cade bine atunci cand un fost sef de stat este invitat in Parlament'. 

'As vrea sa remarc ca astazi Parlamentul a fost un exemplu prin modul in care trebuie sa functioneze viata politica romaneasca, au fost prezente toate partidele politice si practic, prin atitudinea pe care au aratat-o, au demonstrat ca se poate realiza un consens national pe problemele fundamentale care tin de interesul Romaniei', a spus Tariceanu. 

Despre discursul Regelui Mihai, liderul deputatilor liberali a spus ca a fost emotionant si i-a aratat 'cum gandeste un adevarat barbat de stat', pune mai presus interesul tarii si al oamenilor fata de orice altceva. 

'Regele a vorbit despre interesul national, despre demnitate, despre patriotism, despre daruire, despre fidelitate, despre statornicie, valorile care au fost intotdeauna pretuite de monarhie si care au reusit sa faca Romania mare, puternica si moderna si cred ca daca in viitor vom pastra aceste valori ca valori fundamentale ale credintei noastre si ale comportamentului nostru politic atunci Romania va avea sansa de a fi o tara care sa fie privita cu respect si care sa aiba o atitudine demna pe masura aspiratiilor poporului nostru', a mai spus liberalul. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: