BERD se declara de acord cu pozitia presedintelui Traian Basescu privind recapitalizarea bancilor

Data publicarii: 26-10-2011 | Finante-Banci

BERD s-a declarat de acord cu mesajul presedintelui roman Traian Basescu, ca planul de recapitalizare a bancilor europene sa includa si nevoia filialelor din tarile non-euro, ca Romania, de mentinere a expunerii, potrivit economistului sef adjunct al BERD, Jeromin Zettelmeyer, citat de EUObserver.

"Suntem de acord cu mesajul presedintelui roman ca orice recapitalizare trebuie sa fie in beneficiul grupului ca intreg", a spus economistul sef adjunct al BERD, Jeromin Zettelmeyer.

Cu mari parti din sectorul bancar aflate sub control francez, german sau elen, tarile est-europene sunt ingrijorate ca viitoarele norme de recapitalizare a bancilor vor permite ca subsidiarele sa fie golite de bani, punandu-se astfel in pericol economiile acestor state, noteaza EUObserver.

"Nu am pus sub semnul intrebarii cifra acreditata, de a se pune la dispozitia bancilor 100 de miliarde de euro pentru recapitalizare. Eu am pus in discutie altceva, daca sumele cu care sunt capitalizate bancile care au nevoie de capitalizare acopera si nevoia acestora sau a noastra ca filialele lor din Romania sa-si mentina nivelul de expunere de anul acesta si anul viitor", a spus, luni, Traian Basescu, care a precizat ca a ridicat aceasta problema si in Consiliul European, dar si la reuniunea PPE.

Mai mult, seful statului a anuntat ca l-a mandatat pe ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, sa prezinte acest punct de vedere si in Consiliul Ecofin de miercuri, unde se reunesc ministrii de Finante din statele membre, pentru a solicita introducerea unui amendament care sa "creeze conditii de mentinere a expunerii bancilor care activeaza in Romania fata de Romania". Basescu mai spune ca "insistentele" sale pe acest subiect vin in contextul in care, dupa reuniunea Ecofin, urmeaza o noua sesiune a Consiliului European, care parcurge propunerile ministrilor de Finante, iar aceste propuneri sunt apoi avansate reuniunii liderilor din zona euro.

"Daca in Ecofin nu se reuseste introducerea unei astfel de atentionari va trebui sa incerc s-o rezolv in Consiliu, dar sediul problemei este la intalnirea ministrilor de Finante", a subliniat Basescu.

Presedintele a explicat ca pozitia Romaniei vine in contextul in care FMI si UE au evaluari diferite cu privire la nevoia de capitalizare a bancilor, Fondul considerand ca suma necesara este in jur de 200 de miliarde de euro. "In analiza mea a intrat si faptul ca s-ar putea ca evaluarile UE sa nu tina cont de nevoia de mentinere de expunere pe statele non-euro", a explicat Traian Basescu.

Saptamana trecuta, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012,  la 1,1%, de la estimarea de 3,8%, din  iulie, in timp ce prognoza de crestere pentru 2011 a fost redusa de la 1,9%, in iulie, la 1,5%.

BERD ia in calcul, pentru anul viitor, o incetinire a dezvoltarii economice a tarilor emergente, in contextul crizei datoriilor publice, care afecteaza revenirea de dupa criza financiara globala din 2008-2009.

Perspectiva s-a inrautatit cel mai mult pentru Albania, Romania si Serbia, care sunt cel mai expuse la economia Greciei, se arata intr-un comunicat al BERD.

Situatia actuala din Europa Centrala si de Est poate parea asemanatoare cu cea din perioada post-Lehman, deoarece canalele de contagiune raman aceleasi, astfel ca daca economia din zona euro franeaza brusc, tarile din Europa Centrala si de Est nu vor evita contagiunea, potrivit unei analize Erste, publicata la inceputul saptamanii trecute.

"La o prima vedere, situatia actuala din Europa Centrala si de Est poate parea asemanatoare cu cea din perioada post-Lehman, deoarece canalele de contagiune raman aceleasi - posibila prabusire a cererii globale si oprirea brusca sau chiar inversarea fluxurilor de capital. Asadar, daca economia din zona euro franeaza brusc, Europa Centrala si de Est nu va evita contagiunea. Dar exista trei motive pentru care regiunea Europei Centrale si de Est ar trebui sa reziste mai bine de aceasta data (comparativ cu zona euro) decat in perioada post-Lehman: niveluri mult mai reduse ale datoriei publice, imbunatatirea consolidarii fiscale si diminuarea deficitelor de cont curent", a declarat intr-un raport Juraj Kotian, co-director cercetare macro/fixed income ECE in cadrul Erste Group.

Grupul si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 miliarde euro la sfarsitul exercitiului 2010 la 0,6 miliarde euro la 30 septembrie 2011.

Erste Group estimeaza pentru anul 2011 o pierdere neta de aprox. 700 - 800 milioane euro (fara impactul masurilor extraordinare se estima un profit net de aproximativ 850 - 950 milioane euro). Costurile de risc la nivelul grupului se estimeaza la 2,3 miliarde euro pentru anul 2011 (fara impactul masurilor extraordinare: 1,8 miliarde euro).

"Erste Group va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa impozitare), pe fondul unei reveniri economice mai lente. Aceasta masura nu are nici un efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. Dupa preluarea

participatiilor actionarilor minoritari (SIF-uri) - conform anuntului din 14 septembrie 2011 - fondul comercial ramas va fi sustinut de catre o detinere semnificativ mai mare la BCR", a anuntat banca, la inceputul lunii. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: