Bugetul general a inregistrat in primele noua luni un deficit de 2,5% din PIB, la 13,7 mld. lei

Data publicarii: 26-10-2011 | Economie

Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele noua luni din 2011 un deficit de13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), fapt ce permite incadrarea in tinta anuala de 4,4%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP) .

Astfel, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 131,6 miliarde lei, au fost cu 9,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent. Conform MFP, au crescut in principal veniturile din taxa pe valoare adaugata, cu 25,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, precum si cele din accize, cu 12,9%.

Incasarile din TVA pe lunile august si septembrie s-au mentinut de asemenea peste cele din perioada similara din anul precedent, aceastea fiind luni in care s-a aplicat aceiasi cota de impozitare, respectiv 24%.

La accize veniturile au fost influentate si de majorarea cotelor de accizare la unele produse: motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete precum si a masurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Totodata, contributiile de asigurari sociale au fost cu 8,7% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent. Incasarile din impozitul pe profit au crescut cu 1,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent (1,9%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 52,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In acelasi timp, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 145,25 miliarde lei, au inregistrat o crestere in termeni nominali cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, dar in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu 1,2 puncte procentuale.

Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cresterea s-a inregistrat in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (16,1%), ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale. Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,1%), subventii (-14,8%) si asistenta sociala (- 1,2%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 61,5% fata de primele noua luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 26,0 % fata de anul precedent, reprezentand 61,5% din programul anual.

De asemenea, cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele noua luni in suma de 22,9 miliarde lei, fata de 19,6 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

Premierul Emil Boc declara saptamana trecuta ca pentru 2011 Romania este in graficul cresterii economice de 1,5%, iar in privinta deficitului pentru anul urmator a precizat ca va fi sub 3%, deoarece trebuie incluse in el si datoriile companiilor de stat, asa cum cer procedurile europene.

"Romania a iesit din recesiune ca prim pas de iesire din criza economica. Iesirea din recesiune e un prim pas, am avut trei trimestre consecutive de crestere economica, iar datele pe care le avem acum ne arata ca suntem in graficul cresterii economice de 1,5% pentru anul 2011 si suntem in tinta de deficit bugetar anuntat si agreat cu organismele internationale de -4,4%", a spus Boc. 

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: