Europarlamentarii cer acces nerestrictionat pentru romani si bulgari pe piata muncii din UE

Data publicarii: 26-10-2011 | HR/Cariere

Toate statele UE ar trebui sa permita acces nerestrictionat pentru romani si bulgari pe pietele lor de munca pana la sfarsitul acestui an, potrivit rezolutiei adoptate marti de PE.

Nu s-au inregistrat efecte negative in acele state membre care au permis accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii, noteaza rezolutia, redactata de Traian Ungureanu, PPE, si adoptata prin ridicare de maini.

"Cifrele oficiale, inclusiv cele de la Comisiei, demonstreaza ca muncitorii din Europa de Est nu au generat somaj si nici presiuni asupra sistemelor de ajutor social. Din contra,. influxul a adus crestere economica in tarile gazda, crestere evaluata la circa 1% din PIB", potrivit raportorului.

Europarlamentarii cer statelor membre sa-si revizuiasca regulile pe perioadele de tranztie si solicita celor care inca impun restrictii pentru romani si bulgari sa le ridice pana la sfarsitul acestui an.

Pe termen lung, aceste restrictii pot avea un impact negativ asupra valorilor si drepturilor fundamentale din tratatele UE, ca libera circulatie, nediscriminarea, solidaritatea si egalitatea in drepturi, subliniaza PE.

Europarlamentarii au criticat si recentele propuneri legislative din unele state membre de reimpunere a restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii din unele tari membre si cer Comisiei sa investigheze daca astfel de politici incalca directivele UE.

Europarlamentarii si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu proasta transpunere in legislatia nationala a directivelor europene privind libertatea de circulatie a muncitorilor si mai ales a directivei 2004/38/EC privind dreptul cetatenilor si a familiilor lor sa circule si sa locuiasca in deplina libertate in UE. Daca este necesar, Comisia ar trebui sa-si foloseasca dreptul de infringement impotriva statelor care nu respecta directivele, subliniaza europarlamentarii.

Actualele proceduri pentru recunoasterea calificarii profesionale figureaza printre obstacolele impuse circulatiei muncitorilor in UE, mai noteaza ei, cerand Comisiei sa reformeze actualele reguli UE in acest domeniu.

In prezent, 10 state membre UE mentin restrictii pentru cetatenii bulgari si romani: Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxembourg, Austria, Marea Britanie si Malta.

Restrictiile pot fi mentinute inca doi ani, pana in 2014, daca tarile prezinta dovezi ca potentialii muncitori imigranti din Romania si Bulgaria reprezinta o povara.

Comisia Europeana si Parlamentul European pot doar sa le recomande statelor membre sa isi deschida piata muncii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: