INS revine: Furnizarea datelor privind CNP-ul sau ocupatia la recensamant este obligatorie

Data publicarii: 26-10-2011 | Actualitate

Colectarea CNP-ului in procesul de recenzare, precum si a datelor privind ocupatia sau locul de munca sunt obligatorii, cei care refuza sa ofere informatiile riscand amenzi, iar recenzorii au obligatia de a pastra confidentialitatea datelor, a anuntat marti INS, contrar a ceea spunea sambata.

"Colectarea codului numeric personal in procesul de recenzare este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011. (...) La recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, transmis marti, 25 octombrie.

CITITI SI Cum ne batem joc de recensamant

Astfel, potrivit INS, persoanele sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, celor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant.

Nerespectarea prevederilor atrage raspunderea contraventionala, avertizeaza INS.

De asemenea, persoanele inregistrate trebuie sa prezente actul de identitate, certificatul de nastere in cazul minorilor, iar pentru persoanele de alta cetatenie ori fara cetatenie documente de trecere a frontierei sau documente eliberate de autoritatile romane care atesta dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei.

"Subiectele cuprinse in formularele de recensamant sunt obligatorii, mai putin cele optionale, respectiv: etnia, apartenenta religioasa, limba materna, precum si cele legate de dizabilitati. (...) Prin urmare, informatiile referitoare la 'ocupatie', 'locul de munca' sunt obligatorii de furnizat si inregistrat pentru toti subiectii recensamantului", se mai spune in comunicat.

Reprezentantii INS precizeaza ca numele si prenumele persoanelor nu sunt inregistrare in baza de date, recenzorii avand obligatia de a pastra confidentialitatea datelor.

Recenzorii care nu respecta aceasta obligatie risca amenzi intre 2.000 si 5.000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale.

Informatiile sunt utilizate in cadrul sistemului informatic statistic national, iar programul din serverul INS nu exista niciun fel de corespondenta CNP - nume si prenume.

Formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor si procedurilor legale, la un an dupa incheierea prelucrarii datelor.

"Declaratiile populatiei inregistrate la recensamant nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele statistice si nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligatii. Asadar, informatiile furnizate de populatie  vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu  vor fi comunicate altor institutii si nu vor putea fi folosite, in nicio situatie, de alte institutii (in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetateniei  etc.)", se mai spune in comunicat.

Dupa prelucrarea datelor, informatiile colectate in cadrul recensamantului vor fi utilizate pentru statisticile privind structura populatiei pe ocupatii si grupe de ocupatii, precum si pe activitati economice pentru diferite grupe de varsta, sexe, medii de rezidenta etc.

INS a facut marti aceste precizari motivand ca "in ciuda clarificarilor si precizarilor privind Baza legala si motivarea colectarii in cadrul capitolului de identificare a codului numeric personal, in mass-media au continuat sa apara interpretari distorsionate privind acest subiect". Institutul National de Statistica reitereaza faptul ca singura abordare corecta este cea prezentata in declaratiile sale de presa din 21 si 24 octombrie 2011.

Persoanele care participa la recensamant pot fi inregistrate si fara sa prezinte Codul Numeric Personal (CNP), fara sa fie sanctionate in vreun fel, desi legea prevede ca acesta trebuie declarat, a spus sambata, 22 octombrie, purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu.

"Persoana este inregistrata daca ofera celelalte informatii. Potrivit legii si regulilor internationale CNP-ul ar trebui dat, dar daca o persoana nu doreste in mod special sa il dea nu i se intampla absolut nimic", a mentionat Alexandrescu.

Alexandrescu a spus ca pentru un astfel de caz nu se da nicio sanctiune. "Amenda se da numai pentru cazurile de refuz evident de participare la recensamant, refuz de a completa chestionarul in totalitate, nu pentru o intrebare sau alta", a mai spus reprezentantul INS, care a mentionat ca pana la acel moment nu se aplicase nicio amenda.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de INS, colectarea codului numeric personal in procesul de recenzare este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011.

Peste 1,37 milioane de locuinte, reprezentand 15,89% din numarul total al locuintelor estimate a fi recenzate si un numar de 3,39 milioane de persoane au fost inregistrate in perioada 20-21 octombrie a Recensamantului, din informatiile operative obtinute din raportarile prin SMS si centralizate INS. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: