Franks (FMI): Cresterea sustenabila poate fi asigurata prin imbunatatirea a cinci domenii cheie

Data publicarii: 26-10-2011 | Economie

Cresterea sustenabila a Romaniei pe termen lung poate fi asigurata prin imbunatatirea a cinci domenii cheie, respectiv macrostabilitate, investitii, absorbtia fondurilor europene, capitalul uman si infrastructura institutionala, a declarat miercuri seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

”Sunt aspecte care trebuie avute in vedere pe termen lung. In primul rand, ma refer la stabilitatea macroeconomica prin mentinerea politicilor si sa incercam sa nu deviem chiar daca 2012 este un an  electoral. Trebuie imbunatatit capitalul uman, cantitatea si calitatea fortei de munca. Romania nu are o situatie prea rea, dar este clar ca este nevoie de investitii publice de mare calitate care sa le completeze pe cele private”, a precizat Franks.

Oficialul FMI a adaugat ca una dintre problemele mari este legata de infrastructura rutiera, de cea aeroportuara si de cea care vizeaza energia si electricitatea, fiind principalul motiv pentru care investitorii straini nu aleg Romania.

In acest sens, Franks a amintit de nevoia de imbunatatire a absorbtiei de fonduri europene, care reprezinta o provocare.

”Este nevoie de o infrastructura institutionala mai buna, care sa faca mediul de afaceri usor si transparent. Trebuie sa avem un mediu juridic si de reglementare, un sector public mai cooperant care sa colaboreze cu cel privat, un mediu mai putin corupt. Toate acestea trebuie legate de institutiile de stat care sunt ineficiente si unde nu se fac sufiente progrese. Sunt ca niste bile de plumb care trag economia in jos”, a conchis Franks. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: