Liderii UE se reunesc din nou la Bruxelles, pentru a finaliza planul privind criza din Zona euro

Data publicarii: 26-10-2011 | International

Liderii UE se reunesc miercuri la Bruxelles, pentru un summit de urgenta ce vizeaza finalizarea detaliilor unui plan de a contracara criza din Zona euro.

Discutiile din weekend, ce nu au permis ajungerea la o concluzie, s-au concentrat pe un acord de a obliga bancile sa asigure capital pentru a acoperi viitoare pierderi, precum si pe metode de a consolida fondul de salvare al Zonei euro - Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESA).

Exista temeri ca actuala criza a datoriilor din Grecia s-ar putea extinde la Italia si Spania. In aceste conditii, Romei i s-a cerut sa ofere detalii despre planurile sale inainte de inceperea summitului.

Coalitia de la guvernare, condusa de premierul Silvio Berlusconi, ar fi ajuns in ultima clipa la un acord limitat privind reformele economice - inclusiv asupra subiectului delicat de crestere a varstei de pensionare.

Partenerul lui Berlusconi la guvernare, liderul Ligii Nordului Umberto Bossi, a declarat marti seara: "In cele din urma am gasit o cale. Acum vom vedea ce spune UE".

Insa, in pofida acestui acord, la care s-ar fi ajuns dupa discutii maraton marti, Bossi a avertizat ca este in continure pesimist in legatura cu sansele de supravietuite a guvernului.

Potrivit BBC News, nu este sigur ca acordul va convinge partenerii Italiei din UE sau pietele financiare de capacitatea tarii de a-si plati creditele pe termen lung.

Italia, a treia economie ca marime din Zona euro, trebuie sa emita obligatiuni in valoare de 600 de miliarde de euro, in termen de trei ani, pentru a-si refinanta datoria.

Duminica, la Bruxelles, seful guvernului italian fusese vizat cu precadere de observatiile cancelarului german Angela Merkel si ale presedintelui francez Nicolas Sarkozy, dar si ale presedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, care cerusera Italiei sa ia masuri urgente in privinta datoriei ei publice si pentru a relansa cresterea economica. 

Printre principalele puncte ale acordului la care ar fi ajuns in weekend oficialii UE se numara faptul ca bancile europene trebuie sa obtina capital suplimentar de peste 100 de miliarde de euro pentru a le apara de posibile pierderi generate de tarile cu deficit mare, Facilitatea europeana de stabilitate financiara (FESA) - in valoare de 440 de miliarde de euro) - va fi consolidata, desi nu este clar deocamdata cum, iar creditorilor Greciei li se vor cere accepte pierderi mai mari de 21% pe detinerile de obligatiuni emise de Atena.

 Potrivit planului, cele 100 de miliarde de euro necesare pentru recapitalizarea bancilor ar urma sa fie oferite de investitori comerciali, guverne nationale si FESA.

Insa intre principalele puteri din Zona euro persista dezacorduri in puncte cheie.

Franta spera ca Banca Centrala Europeana (BCE) va sustine FESA, oferindu-i credite ce ar putea creste capacitatea totala a fondului la 2.000 - 3.000 de miliarde de euro. Insa aceasta propunere a fost blocata de cancelarul german Angela Merkel.

In schimb, guvernele ar urma, potrivit asteptarilor, sa ajunga la un acord potrivit caruia FESA sa poata ajuta tarile din Zona euro cu probleme, precum Italia sau Spania, oferind garantii partiale investitorilor si bancilor care le ofera credite.

Un alt diferend il reprezinta pierderile care le pot fi impuse creditorilor Greciei, Germania cerand ca acestea sa se ridice pana la 50% - 60%. Insa BCE s-ar opune unei astfel de cresteri.

Aceste dificultati s-ar fi aflat in spatele unei decizii de a anula o reuniune a ministrilor de finante din UE, care ar fi trebuit sa preceada summitul.

Potrivit BBC News, viitorul Zonei euro depinde de nivelul riscului financiar pe care este dispus sa si-l asume guvernul german in oferirea de imprumuturi de urgenta.

Premierul francez Francois Fillon a avertizat ca, daca summitul de miercuri se va incheia cu un esec, "ar putea vira continentul european intr-un teritoriu necunoscut".

Liderii UE au convenit deja asupra unor pachete de salvare pentru Grecia, Portugalia si Irlanda, insa pietele raman sceptice. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: