Liderii din Zona euro cer Italiei sa urmeze un calendar ambitios de implementare a reformelor

Data publicarii: 27-10-2011 | International

Liderii din Zona euro i-au cerut premierului italian Silvio Berlusconi sa urmeze un "calendar ambitios" pentru a impulsiona cresterea economica si a reduce datoria tarii, se arata intr-un comunicat dat publicitatii dupa summitul de la Bruxelles.

Berlusconi si-a luat angajamentul ca Italia sa isi creasca veniturile anuale cu cel putin 5 miliarde de euro, sa creasca varsta de pensionare si sa relaxeze legea muncii, pentru a convinge liderii europeni ca poate atinge obiectivele fiscale stabilitate.

Planul a fost bine primit de UE, a dat asigurari Berlusconi la plecarea de la summit.

De asemenea, liderii europeni i-au cerut Italiei sa defineasca, pana la sfarsitul anului, procesul de crestere a varstei de pensionare la 67 de ani pana in 2026.

Presiunea la care este supus premierul italian subliniaza eforturile sefilor de stat si de guvern din Zona euro de a evita propagarea crizei elene in Italia.

Italia, a treia economie ca marime din Zona euro, trebuie sa emita obligatiuni in valoare de 600 de miliarde de euro, in termen de trei ani, pentru a-si refinanta datoria.

Duminica, la Bruxelles, seful guvernului italian fusese vizat cu precadere de observatiile cancelarului german Angela Merkel si ale presedintelui francez Nicolas Sarkozy, dar si ale presedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, care cerusera Italiei sa ia masuri urgente in privinta datoriei ei publice si pentru a relansa cresterea economica. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: