Croitoru (BNR): Era nevoie de un set de masuri care sa refaca increderea pe pietele bancare

Data publicarii: 27-10-2011 | Finante-Banci

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat joi ca reducerea cu 50% a datoriilor suverane presupune pierderi pentru sistemul bancar care a investit in bonduri si ca era nevoie de un set de masuri care sa refaca increderea pe pietele bancare.

”Reducerea cu 50% a datoriilor suverane inseamna pierderi pentru sistemul bancar care a investit in aceste bonduri. Bineinseles, statele au anuntat deja ca vor participa in aceasta implicare a sectorului privat alaturi de ele cu 30 de miliarde euro”, a precizat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca era nevoie de un set de masuri care sa refaca increderea in pietele bancare si pe cea a datoriilor suverane.

”Cel mai important lucru este ca se asteptau propuneri care sa fie incisive, coordonate intre ele si credibile. Nevoia pe care trebuie sa o satisfaca acest set de masuri este sa refaca increderea  pe doua piete. (...) Investitorii , pietele vor analiza aceste lucruri si trebuie timp sa vedem in ce masura vor ajunge la concluzia ca satisfac asteptarile.  Pachetul de masuri va fi evaluat de piata si vom vedea daca se reface increderea sau nu”, este de parere Croitoru.

”S-a cerut o crestere a capitalizarii bancilor din zona euro care au fost identificate in urma unei test de stres.  S-a obtinut acolo acceptarea ca aceasta capitalizare sa se faca fara a aduce atingere bancilor din economiile emergente ramase mai  dinamice pentru zona euro. Daca aceasta capitalizare s-ar face cu extrageri de finantare din aceste tari s-ar reduce potentialul de crestere. Este intuitia mea”, a completat Croitoru.

Liderii din zona euro au ajuns la un acord in trei puncte, descris drept vital pentru a rezolva criza deficitelor din regiune si care pare sa fi fost primit bine de piete si investitori, relateaza BBC News.

In cadrul acordului, bancile au convenit sa stearga 50% din datoria elena, ceea ce elimina un obstacol major din calea eforturilor europene de rezolvare a problemelor. Tot in cadrul acordul de joi, liderii UE au mai cerut bancilor din zona euro sa suplimenteze fondurile de care dispun cu 106 miliarde de euro

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: