Acordul privind Zona euro arata ca UE a invatat lectiile crizei, spune Merkel

Data publicarii: 27-10-2011 | International

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi dimineata ca planul de rezolvare a crizei convenit de liderii UE arata ca acestia pot "trage concluziile corecte" din problemele financiare care afecteaza Zona euro.

"Sunt constienta cu lumea a urmarit aceste dezbateri", le-a spus ea reporterilor la sfarsitul discutiilor maraton din noaptea de miercuri spre joi, de la Bruxelles.

Ea a evocat in special acordul la care s-a ajuns cu bancile privind stergerea unei parti din datoria Greciei, subliniind ca acestea devin acum participanti important in salvarea acestei tari.

Liderii UE, reuniti la Bruxelles, au ajuns la un acord in trei puncte privind criza din Zona euro. Astfel, bancile avor sterge 50% din datoria elena, ceea ce elimina un obstacol major din calea eforturilor europene de rezolvare a problemelor.

Aceasta reducere importanta va duce la o scadere a datoriei elene la 120% din PIB pana in 2020, o cifra enorma, dar mai usor de sustinut pentru o economie aflata in recesiune, in urma masurilor de austeritate.

De asemenea, liderii UE au cerut bancilor din Zona euro sa suplimenteze fondurile de care dispun cu 106 miliarde de euro.

In acelasi timp, ei intentioneaza sa consolideze Facilitatea europeana de stabilitate financiara (FESA), care ar urma sa dispuna de 1.000 de miliarde de euro.

Acordul a fost primit pozitiv de piete si investitori. "Intreaga idee ca primim intr-adevar o cifra concreta functioneaza destul de favorabil", a explicat Andrew Robinson, de la Saxo Capital Markets. El a adaugat ca acordul de stergere a 50% din datoriile Greciei pare un compromis care functioneaza atat pentru banci, cat si pentru liderii din Zona euro.

Dupa anuntarea acordului, euro a atins un record pentru ultimele sapte saptamani fata de dolar. 

De asemenea, bursele din Asia au crescut, indicele japonez Nikkei apreciindu-se cu 0,5%. Europa este o piata cheie pentru bunurile asiatice, iar tari precum China detin numeroase obligatiuni europene. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: