Ghetea (ARB): Bancile straine nu au motive sa isi retraga banii din Romania

Data publicarii: 27-10-2011 | Finante-Banci

Bancile straine nu au motive sa isi retraga banii din Romania, tara noastra fiind in continuare atractiva pentru institutiile financiare, a declarat, la The Money Channel, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Romania a reprezentat in ultimii 20 de ani un magnet pentru institutiile bancare. Faptul ca sistemul bancar romanesc este detinut 80% de banci romanesti cu capital strain este o realitate si consider ca este o realitate pozitiva. Cele patru banci care existau la Bucuresti in 1989 nu puteau sa se dezvolte si sa ajunga unde a ajuns sistemul bancar", a spus Ghetea.

"Eu cred ca se prefigureaza un al doilea acord de la Viena sau o prelungire a acordului de la Viena mai ales pentru a da siguranta acestei parti a Europei, Europa neeuroizata. Exista o sansa destul de importanta ca aceasta criza care se prefigureaza in tarile din zona euro sa fie o sansa in plus pentru tarile respective, si nu numai, datorita faptului ca ele nu au fost alterate de produse toxice, ci pentru simplul fapt ca Romania are niste oportunitati", a mai precizat presedintele ARB.

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri, dupa Consiliului European, ca decizia forului va da tuturor statelor UE garantia ca subsidiarele bancilor mama din alte tari isi vor mentine nivelul de capital si pentru anii urmatori, iar Romania va putea continua creditarea economiei. Declaratia privind recapitalizarea bancilor, adoptata de Consiliu,  vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu astfel incat sa se asigure fluxurile de credit pe termen mediu ale economiei reale, a explicat presedintele.

Traian Basescu a dat asigurari ca bancile-mama nu vor putea sa traga capital din subsidiare, acest lucru fiind verificat atat de autoritatea bancara europeana, cat si de autoritatile bancare nationale, existand un plafon minim al capitalului. In acest context, presedintele a aratat ca Romania sta mai bine decat alte state in ceea ce priveste procentul din fluxul de capital strain care se indreapta catre buget, acesta fiind mult mai mic decat procentul destinat sustinerii mediului privat. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: