Isarescu: Ar fi o mare eroare sa inceteze creditarea in valuta

Data publicarii: 27-10-2011 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca daca s-ar stopa creditarea in valuta, finantarea sursei de venit pentru locuinte ar disparea, pentru ca nicio banca nu poate sa-si asume un asemenea risc, sa finanteze pe 30-40 de ani constructii de locuinte din depozite pe sase luni.

"Bineinteles ca si riscul valutar si creditul in valuta prezinta probleme, si aici este vorba de mixaj, de a vedea cum administram riscurile, dar a pune o asemenea frana brusc, de a opri  toate finantarile, toate creditele in valuta ar fi o mare eroare. Ce a discutat Banca Nationala cu bancile si cu opinia publica s-a referit numai la creditul de consum. Creditul de consum, nici pe acela nu l-am interzis, desi au fost voci: haideti sa oprim creditul in valuta! In cazul bancilor pentru constructia de locuinte, riscul valutar pur si simplu dispare, pentru ca se stimuleaza economisirea in lei si creditele se dau in moneda nationala", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca nici Directia de Supraveghere a BNR nu ar lasa sa fie oprite toate creditele in valuta.

"Bancile din Romania nu au economisire pe termen lung si pentru o buna perioada de timp nu vedem cum ar putea avea economisire pe termen lung. Solutia la finantarea locuintelor in Romania au aparut de la bancile mama, cu surse de capital brut in valuta. Fiind acordate in valuta, era normal ca bancile sa acorde de asemenea credite in valuta. Raspund astfel si la cei care adulau creditul in valuta, iar acum 3-4 ani au sarit in partea cealalta, au inceput sa strige ca de ce il  interzicem definitiv, de ce nu il calcam in picioare, cum de am permis euroizarea Romaniei si asa mai departe. Este un motiv serios", a explicat Isarescu.

Acesta a subliniat ca daca ar fi oprit creditul in valuta, finantarea sursei de venit pentru locuinte ar disparea, pentru ca nicio banca nu poate sa-si asume un asemenea risc, sa finanteze pe 30-40 de ani constructii de locuinte din depozite pe sase luni. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: