Lucian Croitoru (BNR): Sistemul bancar din Romania nu va fi afectat de solicitarea de capitalizare a bancilor

Data publicarii: 27-10-2011 | Finante-Banci

Sistemul bancar din Romania nu va fi afectat de solicitarea de capitalizare a bancilor din zona euro identificate in urma unui test de stres derulat in urma cu cateva luni, decizie adoptata miercuri seara de liderii europeni, a declarat, joi, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

'Faptul ca s-a cerut o crestere a capitalizarii bancilor din zona euro, care au fost identificate in urma unui test de stres desfasurat cu ceva timp in urma, a ridicat problema ca efortul de a atinge aceasta capitalizare sa nu afecteze bancile din economiile emergente. Daca acesta capitalizare s-ar face cu extrageri din acest tari, bineinteles ca s-ar reduce potentialul de crestere. Noi am fost foarte activi ca stat in a obtine aceste lucruri. In practica, la modul in care arata sistemul bancar acum, nu vom vedea efecte negative asupra lui, dimpotriva vom vedea ca temerile sunt exagerate in Romania', a subliniat consilierul Guvernatorului BNR. 

Potrivit acestuia, masura prin care capitalul social si beneficiile bancilor puse in fondul de rezerva vor trebui sa atinga 9% la data de 30 iunie 2012 poate parea pentru unii investitori in banci o sarcina destul de mare, in timp ce reducerea cu 50% a datoriilor suverane ale Greciei ar putea insemna pierderi pentru sistemul bancar care a investit in aceste fonduri. 'Pietele asteptau de la aceasta intrunire propuneri care sa fie incisive, coordonate intre ele si foarte credibile. Nevoia pe care trebuie sa o satisfaca acest set de masuri este sa refaca increderea pe doua piete: in primul rand pe piata de finantare a sistemului bancar unde spread-urile au crescut foarte mult facand dificila emiterea de noi datorii pe termen mediu-lung a bancilor si in al doilea rand pe piata datoriilor suverane. In legatura cu prima piata, era nevoie de o crestere a capitalizarii pentru a restabili increderea celor care finanteaza bancile cu fonduri pe termen mediu si lung. O recapitalizare mai inalta este de presupus ca va evita un credit crunch, deci va permite reluarea activitatii de creditare la un nivel normal. Totusi, masura de 9% poate sa para pentru unii investitori in banci o sarcina destul de mare si este de inteles de ce in mesajul care s-a dat publicului s-a cerut supraveghetorilor nationali sa reduca cat mai mult tinta de capitalizare prin vanzarea de active, care in principiu ar putea avea efecte recesioniste', a spus Croitoru. 

Pe de alta parte, oficialul BNR a mentionat ca reducerea cu 50% a datoriilor suverane ale Greciei poate insemna pierderi pentru sistemul bancar care a investit in respectivele fonduri. 'Cred ca masura in care aceste initiative vor duce la stabilirea increderii depinde de modul in care va digera piata aceste decizii dupa ce va incerca sa le coreleze in ele. Reducerea cu 50% a datoriilor suverane inseamna pierderi pentru sistemul bancar care a investit in aceste fonduri. Trebuie timp sa vedem in ce masura se ajunge la concluzia ca satisface asteptarile si atunci vom vedea daca este vorba despre o reluare a increderii sau nu', a mentionat Lucian Croitoru. 

Liderii statelor membre ale UE au adoptat miercuri seara, in Consiliul European extraordinar, o Declaratie de recapitalizare a bancilor prin care se cere adoptarea unor masuri urgente, necesare in contextul consolidarii controlului prudential asupra sectorului bancar european. 

Referitor strict la capitalizarea bancilor, declaratia liderilor statelor UE arata ca exista un acord larg cu privire la necesitatea unei rate superioare a capitalului de 9% din capitalul de cea mai inalta calitate si, dupa estimarea evaluarii de piata a expunerilor la datoria suverana, ambele cu incepere din 30 septembrie 2011, pentru crearea unui sistem de amortizare temporar, justificat de circumstante exceptionale. Acest obiectiv cantitativ de capital va trebui atins pana la 30 iunie 2012, pe baza planurilor convenite cu autoritatile de supraveghere nationale (si coordonate de Autoritatea Bancara Europeana - ABE). 

Autoritatea europeana a bancilor (EBA) a evaluat miercuri la 106 miliarde de euro necesarul de recapitalizare. Bancile elene sunt principalele vizate (30 de miliarde), inaintea bancilor spaniole (26,16 miliarde) si italiene (14,77 miliarde). 

In plus, summitul zonei euro, incheiat in noaptea de miercuri spre joi, a condus la un ansamblu de masuri pentru solutionarea crizei, intre care reducerea cu 50% a datoriei Greciei fata de creditorii privati si intarirea Instrumentului European de Stabilitate Financiara (FESF), potrivit AFP. 

Bancile si fondurile de investitii private au acceptat sa renunte voluntar la 50% din creantele lor asupra datoriei Greciei pana in 2020. Practic, cu incepere din ianuarie 2012, bancile vor schimba obligatiunile elene pe care le detin cu unele a caror valoare va fi diminuata cu jumatate. Aceasta reprezinta stergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, in prezent de 350 miliarde de euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: