Ponta: Liderii UE au dovedit ca tin mai mult la banci decat la oameni

Data publicarii: 28-10-2011 | Politica

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi ca liderii Uniunii Europene au dovedit miercuri seara ca tin mai mult la banci decat la oameni in momentul in care au decis planul de redresare economica la nivelul Consiliului European, acest lucru fiind determinat de proximitatea alegerilor.

"Consider deciziile luate aseara in cadrul UE ca niste decizii tipice pentru mentalitatea celor care conduc in acest moment UE, o mentalitate conservatoare, nu de dreapta pentru ca nu e mentalitate de dreapta, e mentalitate conservatoare, care se traduce in felul urmator: <bani pentru banci cat mai multi...de unde ii dam>? De la oameni, fie ca acesti oameni sunt fracezi sau germani sau orice altceva. Oamenii pot sa sufere, bancile nu pot sa sufere, desi criza financiara la nivel european nu a fost provocata de oameni sau de guverne, a fost provocata de banci. (...) Luam bani de la oameni si ii dam la banci pentru ca dnul Sarkozy are alegeri in 2012, pentru ca dna Merkel are alegeri in 2013, pentru ca dnul Berlusconi are alegeri in 2013, si ei tin mai mult la banci decat la oameni", a comentat Ponta.

 Liderul PSD a mai sustinut ca in mod contrar aparentei Romania nu ar fi fost consultata in ceea ce priveste deciziile luate de Consiliu. "Romania din nou nici nu a fost consultata, nici intrebata, nici luata in seama in aceste decizii, atata timp cat primul ministru al Romaniei nu participa la intalniri, declaratiile de la aeroport ale dnului Basescu nu sunt traduse nici pentru dnul Sarkozy, nici pentru dna Merkel, sunt facute pentru presa interna, nu au nicio legatura cu ce se intampla la Consiliu", a spus Ponta.

 De asemenea, presedintele PSD a mentionat ca declaratiile sefului statului de la finele Consiliului "reflecta o acceptare a situatiei extrem de grele cu care Romania se confrunta, sau se va confrunta; asta inseamna ca tratamentul din 2010 nu a insanatosit Romania, ci a imbolnavit-o mult mai tare".

Ponta a mai apreciat ca datoria Romaniei va atarna precum o "ghiulea de picior", fapt care va afecta dezvoltarea, iar banii bancilor din Romania se vor orienta in primul rand catre Guvern, fapt care va afecta creditarea firmelor din Romania.

Liderii din Zona euro au ajuns la un acord in trei puncte, descris drept vital pentru a rezolva criza deficitelor din regiune si care pare sa fi fost primit bine de piete si investitori, relateaza BBC News.

In cadrul acordului, bancile au convenit sa stearga 50% din datoria elena, ceea ce elimina un obstacol major din calea eforturilor europene de rezolvare a problemelor.

Aceasta reducere importanta va duce la o scadere a datoriei elene la 120% din PIB pana in 2020, o cifra enorma, dar mai usor de sustinut pentru o economie aflata in recesiune, in urma masurilor de austeritate.

Anuntul a dus la o apreciere a euro, in conditiile in care investitorii au devenit mai optimisti in legatura cu dezvoltarea economica regionala si cu stabilitatea monedei unice.

"Zona euro a adoptat un raspuns credibil si ambitios la criza deficitelor", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: