Traian Basescu spune ca fondul de capitalizare al bancilor ar putea fi marit de UE daca va fi nevoie

Data publicarii: 28-10-2011 | Finante-Banci

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca fondul de capitalizare al bancilor ar putea fi marit de liderii UE daca se va considera necesar, astfel incat sa nu existe temeri din partea bancilor care iau parte la planul de ajutor pentru Grecia ca vor exista lipsuri de lichiditati.

Seful statului ca exista deja fondul european de stabilitate financiara, iar bancile vor putea fi sustinute pentru a-si mentine capacitatea de imprumut si lichiditate, desi nu exclude posibilitatea sa inceapa "o lupta in zona dobanzilor" pentru ca bancile sa-si recupereze banii din Grecia. Basescu spune insa ca acest lucru nu afecteaza Romania, ingrijorarea sa fiind legata de o eventuala reducere masiva a fluxurilor de capital de piata romaneasca.

"Principalii creditori ai Guvernului grec sunt bancile grecesti, si noi, slava Domnului, avem cinci banci grecesti. Bancile franceze: Slava Domnului, SocGen e aici, nu e in alta parte. (...) Avem multe banci care sunt implicate in procesul de finantare a Guvernului grec", a spus presedintele, care a dat insa asigurari ca nu exista semnale privind o astfel de situatie, mai ales acum, dupa deciziile luate in Consiliul European de miercuri.

"Nu sunt semnale ca s-ar fi produs o retragere masiva de capital. O circulatie de bani intre filiala din Romania si banca mama in mod categoric exista (...) dar nu exista retrageri semnificative de capital din banci", a spus Basescu, precizand ca BNR efectueaza monitorizari constante.

In ceea ce priveste fondul de recapitalizare a bancilor si daca acesta este suficient in acest moment, Traian Basescu a spus ca exista si o astfel de temere, dar "important e sa incepem de undeva". "Eu sunt convins ca, la un moment dat, undeva la anul, in vara, daca se va constata ca aceste sume nu sunt suficiente, liderii din zona euro sau intregul Consilu se vor aseza la masa si vor cauta solutii pentru in continuare", a spus presedintele, subliniind ca, deocamdata, aceasta era resursa disponibila care se estimeaza ca poate fi concentrata "relativ rapid" pentru sustinerea bancilor. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: