Ialomitianu:Cea mai buna varianta este sa mentinem in 2012 salariile si pensiile la nivelul lui 2011

Data publicarii: 28-10-2011 | Economie

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat vineri ca, pentru a nu se inregistra derapaje in 2012, cea mai buna varianta este aceea de mentinere a salariilor si pensiilor la nivelul lui 2011, pentru a putea fi alocati mai multi bani pentru investitii.

"Cea mai buna varianta de a nu avea derapaje in 2012 este sa mentinem salariile si pensiile la nivelul lui 2011, daca vrem sa raspundem la obiectivul numarul unu al Guvernului, sa dam mai multi bani pentru investitii. Pentru ca nu ne mai putem permite in 2012 sa facem ajustari de cheltuieli. Trebuie sa fim prudenti, sa ne asiguram ca avem un buget realist care poate fi implementat in mod corect, iar mediul de afaceri sa vada in acest buget un instrument de dezvoltare economica", a mentionat Ialomitianu.

Acesta a subliniat ca nu ne mai putem permite, ca in 2007-2008, sa fie stimulat consumul, iar investitiile sa fie "blocate" ori sa fie redus ritmul de efectuare a acestor investitii.

 "Singura cale de a depasi aceasta perioada  si a avea o crestere economica sustenabila o reprezinta investitiile. Consolidarea fiscala trebuie sa continue. Suntem in situatia sa iesim din procedura de deficit excesiv in 2012. Trebuie sa analizam la ce nivel de deficit ne ducem in 2012, cand avem o problema privind finantarea. Sigur ca vrem sa ne imprumutam de pe pietele internationale si interne pentru ca trebuie sa asiguram un echilibru. Ca nu putem merge doar pe pietele financiare de pe piata interna", a mai spus Ialomitianu 

Acesta a precizat ca suntem in situatia sa luam imprumuturi pentru durate mai scurte. ""Trebuie sa analizam sa nu cadem in capcana mergand cu un deficit mai mare, dar sub 3% si sa-l cheltuim cu dobanzile. Politica de investitii va continua in 2012. Vrem sa dam mai multi bani pentru investitii. Exista discutii in Ministerul de Finante pentru ca lucram la buget, in noile conditii sa nu ne hazardam cu majorari de salarii si pensii", a mai spus ministrul.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la TVR, ca, "din cate stie de la Guvern", pensiile nu vor putea fi indexate de la 1 ianuairie 2012, asa cum prevede legea.

"Daca se va putea, se va plati. Din cate stiu de la Guvern, nu au cum sa indexeze pensiile incepand cu 1 ianuarie", a spus presedintele.

Totodata, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a afirmat miercuri ca, cel mai probabil, bugetul pe 2012 nu va include indexarea pensiilor si nici majorarea salariilor bugetarilor, cu posibilitatea revenirii asupra decizii in iunie 2012, iar cresterea estimata este de 1,2%, cu un deficit in jur de 2%. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: