Ialomitianu: Nu trebuie sa cadem in capcana unui deficit mai mare de 3% in 2012

Data publicarii: 28-10-2011 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat vineri ca trebuie sa fim prudenti si sa nu cadem in capcana unui deficit bugetar mai mare de 3% din PIB in 2012 si ca politica de investitii va continua si anul viitor.

"Trebuie sa analizam sa nu cadem in capcana mergand cu un deficit mai mare de 3% si sa-l cheltuim cu dobanzile. Politica de investitii va continua in 2012. Vrem sa dam mai multi bani pentru investitii. Exista discutii in Ministerul de Finante pentru ca lucram la buget, in noile conditii sa nu ne hazardam cu majorari de salarii si pensii", a mai spus ministrul.

Acesta a precizat ca suntem in situatia sa luam imprumuturi pentru durate mai scurte.

"Suntem in situatia sa iesim din procedura de deficit excesiv in 2012. Trebuie sa analizam la ce nivel de deficit ne ducem in 2012, cand avem o problema privind finantarea. Sigur ca vrem sa ne imprumutam de pe pietele internationale si interne pentru ca trebuie sa asiguram un echilibru. Ca nu putem merge doar pe pietele financiare de pe piata interna", a mai spus Ialomitianu.

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi, la TVR, ca deficitul convenit cu Guvernul si cu BNR este de 2,3-2,4% din PIB, ceea ce ar presupune ca statul sa imprumute mai putini bani anul viitor, iar bugetul va fi intocmit pe o prognoza de crestere economica de 1,5-2%.

Seful statului a atras atentia ca in 2012 Romania poate sa fie afectata de restrangerea pietei europene prin incetinirea exporturilor si de aceea s-a stabilit crearea unui buget "prudent". "In discutiile cu premierul, ministrii, guvernatorul (BNR - n.r.), am stabilit cu totii o abordare prudenta a bugetului, cu o crestere de 1,5-2%, sa incercam sa avem un deficit undeva la 1,9%", a spus Basescu, precizand ca tinta de deficit calculata astfel in sistemul european ESA ar fi de 2,3-2,4%.

In ceea ce priveste deficitul, Traian Basescu a spus ca, desi tinta este de 3%, Romania nu poate ignora ce se intampla in economie, unde creditarea este la dobanzi mari si pe termene scurte. "Este o falsa impresie ca facand un deficit mai mare, imprumutand mai mult, poti cheltui mai mult, ca te ajunge dobanda din urma", a atras atentia presedintele. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: