Profitul grupului BCR a scazut cu 86,3% in primele noua luni, la 67,6 milioane lei

Data publicarii: 28-10-2011 | Finante-Banci

Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 67,6 milioane lei (16,1 milionane euro) in primele noua luni ale acestui an, in scadere cu 86,3% fata de 494,5 milioane lei (118,2 milioane euro).

Scaderea profitului a fost cauzata mai ales de scaderea venitului operational si cresterea provizioanelor in creditarea corporate. Rentabilitatea capitalurilor proprii a scazut pana la 1,3% la finalul lunii septembrie 2011 (9,5% la noua luni 2010) ca rezultat al restrangerii veniturilor si intaririi pozitiei de capital.

Profitul operational al grupului BCR a atins 1,889 miliarde lei (449,1 milioane euro) de la inceputul anului, in scadere cu 18% de la 2,3 miliarde lei (550,7 milioane euro) la finalul lunii septembrie 2010, mai ales ca urmare a scaderii venitului operational, dar se mentine la un nivel la nivel trimestrial solid avand in vedere incetinirea revenirii economice.

"Revenirea economica a avut un ritm mai lent decat ne asteptam. Acest fapt se reflecta in evolutia afacerilor clientilor nostri, in veniturile acestora, in tranzactiilor pe care acestia le efectueaza cu BCR. Totusi, rezultatul operational al BCR este solid si managementul riscului este corect si prudent. Ne vom stradui sa continuam imbunatatirea performantei noastre pe toate zonele, in timp ce ne concentram pe adaptarea eficienta si inteligenta la mediul economic. Erste Group isi mentine si chiar intareste angajamentul fata de BCR si Romania. Continuam sa lucram impreuna cu clientii nostri, incercand sa ii ajutam, si straduindu-ne sa sustinem si sa ajutam accelerarea revenirii economice in Romania" a declarat presedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Venitul operational net a scazut cu 11,2% in comparatie anuala, atingand 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro) de la 3,5 miliarde lei (848,3 milioane euro). "Principala cauza a acestei scaderi a fost scaderea ratelor de dobanda si comprimarea marjelor de profit avand impact asupra venitului din dobanzi (in scadere cu 17,4% sau 504,0 mil. lei) la care se adauga si cererea eligibila de credite, aflata in scadere si concurenta in crestere pentru atragerea clientilor cu bonitate", se arata in comunicat.

Venitul net din comisioane a crescut cu 3,2% ajungand la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro) fata de 430,9 milioane lei(103,0 milioane euro) la finalul lunii septembrie 2010 determinat de rezultatul pozitiv in creditare, care a urmat impactului negativ puternic din trimestrul al treilea din 2010 al alinierii legislatiei creditelor pentru consumatori la normele europene, ceea ce a restructurat fluxurile de afaceri si a afectat venitul din comisioane al bancii, atat in ceea ce priveste creditele in sold, cat si cele nou acordate. 

Rezultatul net din tranzactionare a contribuit cu 323,1 milioane lei la venituri de la inceputul anului (76,8 milioane euro), in crestere cu 39,2% in comparatie anuala, (232,1 milioane lei la finalul lunii septembrie 2010), mai ales ca urmare a evolutiei tranzactiilor pe cursul valutar, BCR mentinandu-si pozitia de lider pe piata de titluri si obligatiuni.

Cheltuielile operationale s-au mentinut la un nivel constant (+1,3% in comparatie anuala) atingand 1,261,8 miliarde lei (300  milioane euro) fata de 1,245,5 miliarde lei (297,6 milioane euro). Aceste cifre dovedesc o administrare sanatoasa a costurilor, in ciuda majorarii cotei de TVA de la mijlocul anului 2010 si a mediului inflationist. BCR si-a continuat investitiile in ”costuri bune”, mai ales in instruirea personalului, dezvoltarea canalelor alternative, dar si modernizarea retelei de unitati - toate acestea avand ca rezultat costuri mai ridicate cu amortizarea.

Provizioanele nete pentru credite si avansuri acordate clientilor au atins 1,6 miliade lei (382,5 milioane euro) de la inceputul anului si a ramas oarecum constant in comparatie anuala (1,590 miliarde lei dupa primele 9 luni in 2010), ceea ce reflecta intarzierea revenirii economice.

"NPL se mentin la un nivel acceptabil, reprezentand 20,8% din portofoliul total de credite la finalul lunii septembrie. Grupul BCR se bucura de o rata de acoperire a creditelor neperformante de 118% (cu garantii si provizioane). Segmentul corporate a contribuit in principal la volumele NPL nou-generate, iar IMM-urile inca se confrunta cu constrangeri severe de lichiditate si unele companii mari au reintrat in incapacitate de plata dupa restructurare. Se asteapta o revenire treptata, dupa accelerarea cresterii economice", se mai spune in comunicat.

Indicatorul creditelor neperformante pe segmentul retail este destul de stabil  de la inceputul anului, datorita formarii NPL noi destul de reduse, abordarii conservatoare a creditarii in valuta, foarte bunei calitati a creditelor generate in ultimii doi ani, precum si eficientei procesului de recuperare a creantelor.

Datele financiare prezentate sunt consolidate, neauditate si in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS). 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: