Standard & Poor's, Moody's si Fitch au confirmat ratingurile maxime acordate EFSF

Data publicarii: 31-10-2011 | Finante-Banci

Agentiile de evaluare financiara Standard & Poor's, Moody's si Fitch au confirmat acordarea celor mai bune ratinguri posibile Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (EFSF), ca urmare a intrarii in vigoare, la 18 octombrie, a amendamentelor din acordul cadru al EFSF, potrivit unui comunicat.

Astfel, Standard & Poor's a acordat EFSF ratingul "AAA”, in timp ce ratingul fixat de Moody's este "(P)Aaa” iar cel al agentiei Fitch Ratings  - "AAA”.

Toate cele trei agentii au stabilit, de asemenea, cele mai inalte ratinguri pe termen scurt pentru EFSF: Standard & Poor's, "A-1+”, Moody's, "(P)P-1” si Fitch Ratings, "F1+”, potrivit comunicatului emis sambata de Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.

"Confirmarea ratingurilor maxime arata increderea in strategia zonei euro de a atinge stabilitatea financiara. Amendamentele din acordul cadru vor contribui in mai multe moduri la implementarea acestei strategii", a declarat directorul general al EFSF, Klaus Regling.

Potrivit noilor amendamente, angajamentele de garantare au fost majorate la 780 miliarde euro, iar capacitatea efectiva de creditare atinge acum 440 miliarde euro. Domeniul de activitate al EFSF a fost de asemenea extins, Facilitatea fiind acum autorizata sa intervina pe pietele primare si secundare, sa actioneze in baza unor programe preventive si sa finanteze recapitalizari ale institutiilor financiare prin imprumuturi acordate guvernelor.

EFSF a plasat in acest an trei emisiuni de obligatiuni totalizand 13 miliarde de euro, in cadrul programelor pentru Irlanda si Portugalia, programe prevazute sa atinga 43,7 miliarde euro (17,7 miliarde euro pentru Irlanda si 26 de miliarde de euro pentru Portugalia). Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara planuieste o noua emisiune de obligatiuni pentru Irlanda, in valoare de trei  miliarde de euro, imediat ce conditiile pietei o vor permite, se mai arata in comunicatul EFSF.

Liderii din Zona euro au ajuns joi la un acord in trei puncte, descris drept vital pentru a rezolva criza deficitelor din regiune si care pare sa fi fost primit bine de piete si investitori.

In cadrul acordului, bancile au convenit sa stearga 50% din datoria elena, ceea ce elimina un obstacol major din calea eforturilor europene de rezolvare a problemelor.

Aceasta reducere importanta va duce la o scadere a datoriei elene la 120% din PIB pana in 2020, o cifra enorma, dar mai usor de sustinut pentru o economie aflata in recesiune, in urma masurilor de austeritate.

Anuntul a dus la o apreciere a euro, in conditiile in care investitorii au devenit mai optimisti in legatura cu dezvoltarea economica regionala si cu stabilitatea monedei unice.

In cadrul acordul de joi, liderii UE au mai cerut bancilor din Zona euro sa suplimenteze fondurile de care dispun cu 106 miliarde de euro. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: