Soferii trebuie sa aiba autovehiculele dotate cu anvelope de iarna, de la 1 noiembrie

Data publicarii: 31-10-2011 | Auto

Obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna va intra in vigoare incepand de marti, 1 noiembrie, astfel ca soferii vor trebui sa isi echipeze autovehiculele cu acest tip de anvelope pentru a putea circula pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Ordonanta de Urgenta 5/2011 privind obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate atunci cand circula pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei a fost publicata in Monitorul Oficial la finele lunii ianuarie. Astfel, a existat o perioada de noua luni pentru ca soferii sa intre in conformitate.

Dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumita perioada de timp ci de conditiile meteo, si anume drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Un conducator auto trebuie sa achizitioneze anvelope omologate, in concordanta cu cele inscrise de catre RAR in cartea de identitate a vehiculului si care poarta marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). Nu sunt recomandate anvelope de iarna second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care inaltimea profilului lor este mai mica de 4 mm.

In cazul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone sau cu maxim noua locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto, sanctiunea pentru nerespectarea prevederilor legale se aplica conducatorului auto de catre reprezentantii Politiei Rutiere conform, valoarea amenzii fiind de 600 - 1.400 lei  si se face venit integral la bugetele locale.

In cazul autovehiculelor de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, sanctiunea pentru nerespectarea prevederilor este de 2.500 - 4.000 lei si se face venit integral la bugetul de stat sau bugetele locale, dupa caz.

Daca fapta constatata are ca efect si blocarea unui sector de drum, sanctiunea contraventionala este de 5.000 - 8.000 lei plus costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: