73,5 kg de minereu de uraniu au disparut de la un depozit din Bihor

Data publicarii: 01-11-2011 | Actualitate

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a anuntat, marti, intr-un comunicat de presa, disparitia unei cantitati de 73,5 kg de minereu de uraniu, depozitat la Punctul de Lucru Stei, judetul Bihor.

CNCAN afirma ca disparitia minereului a fost constatata la 26 octombrie de lucratorii de la Stei. "In ziua de 26.10.2011, Compania Nationala a Uraniului (CNU SA) a informat CNCAN ca personalul de la Punctul de lucru Sector Stei, din cadrul Sectorului minier Baita Plai (fost Sucursala Bihor) a constatat disparitia a 8 surse echivalente de minereu de uraniu (8 tevi cu lungimea de aproximativ 3,5 m si diametrul de 2 inci, sudate la capete, continand in total circa 73,5 kg minereu de uraniu. Sursele respective au fost utilizate in scopul verificarii functionarii corecte a unor instrumente de masura de la Punctul de lucru Sector Stei", se arata in comunicat.

Potrivit institutiei, minereul de uraniu din cele 8 tevi este sub forma de roca, asa cum s-a gasit in natura in cariera Baita si cum se gaseste si in prezent in multe roci din zona Cariera Baita - mina Avram Iancu din judetul Bihor. De asemenea, CNCAN mai informeaza ca la Punctul de lucru  Sector Stei nu s-au desfasurat activitati de prelucrare a minereului de uraniu si nu a detinut si nu detine concentrate chimice de uraniu sau uraniu metalic.

"Minereul de uraniu continut in tevile respective intra in categoria materiale de joasa activitate. Impactul radiologic al minereului de uraniu existent in cele 8 tevi este nesemnificativ. De asemenea, potentialul de contaminare radioactiva a mediului este extrem de limitat, avand in vedere cantitatea redusa de minereu, cat si forma fizica in care se gaseste (roca naturala). Astfel, impactul asupra mediului este inexistent atat timp cat minereul de uraniu este inchis in tevi. Chiar si in cazul in care intreaga cantitate de minereu ar ajunge in mediu prin taierea sau distrugerea tevilor de metal, impactul este redus, intrucat minereul de uraniu exploatat de Sectorul minier Baita Plai are caracteristici mineralogice si petrografice ce ii confera o mare stabilitate si nu permit migrarea uraniului in mediu", scrie in comunicatul CNCAN.

Disparitia materialului radioactiv este investigata de CNCAN si de politie. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: