CSSPP estimeaza ca activele fondurilor de pensii private vor ajunge la 1,22% din PIB la finele anului

Data publicarii: 01-11-2011 | Finante-Banci

Activele fondurilor de pensii private sunt estimate sa ajunga la 1,22% din PIB la finalul anului 2011, potrivit unei analize a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private se situa, la 30 septembrie 2011, la 6,2 miliarde lei, din care 5,8 miliarde lei pe Pilonul II al fondurilor de pensii private obligatorii si 0,4 miliarde lei pe Pilonu III al pensiilor private facultative. Ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB era de 1,14%, dupa primele noua luni. 

In structura alocarii activelor pe clase de instrumente financiare, activele fondurilor de pensii nu au inregistrat modificari semnificative fata de trimestrul II al anului 2011. La nivelul titlurilor de stat se observa o crestere in cel de-al treilea trimestru de la 66,23% la sfarsitul lunii iunie 2011, la 68,58% la sfarsitul lunii septembrie. 

Avand in vedere turbulentele care s-au accentuat pe pietele financiare internationale, in principal din cauza intensificarii problemelor datoriilor suverane ale statelor membre ale zonei euro, in special cele ale Greciei, Portugaliei, Irlandei, dar si a statelor cu economii mari, Italia si Spania, tendinta care se manifesta la nivelul administratorilor de fonduri de pensii cu privire la investitii, este de crestere a ponderii titlurilor de stat si a depozitelor bancare in totalul activelor, in asteptarea stabilizarii pietelor financiare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: