SocGen va controla aproape 20% din Rosbank

Data publicarii: 29-09-2006
Grupul Societe Generale a anuntat, miercuri, majorarea participatiei pe care o detine la Rosbank, de la 10% la 20%, fara o actiune si intentioneaza sa preia controlul asupra acestei banci pana la sfarsitul anului 2008, potrivit unui comunicat al SocGen. SocGen a incheiat un acord cu grupul de investitii rus Interros, prin care acesta ofera bancii franceze o optiune de cumparare (call option) pentru 30% plus doua actiuni din Rosbank pentru a putea detine o pozitie de control pana in 2008, potrivit comunicatului oficial al celor doua institutii.

Pretul tranzactiei actuale de preluare a 20% fara o actiune va fi de 317 milioane dolari, similar cu cel platit de SocGen catre Interrso in luna iunie 2006, cand a preluat o cota de 10% din Rosbank. Pentru a-si majora participatia la 30% plus doua actiuni, SocGen trebuie sa plateasca aproape 1,7 miliarde dolari.

Pentru a finanta planurile actuale de extindere pe piata rusa, SocGen a anuntat ca va lansa o emisiune de drepturi de preferinta pentru cumpararea de actiuni in valoare de 2,4 miliarde de euro, potrivit editiei de astazi a Financial Times. SocGen va emite 21,948 milioane de actiuni la un pret de 108 euro, cu un raport de o actiune noua oferita pentru 20 dintre cele existente. Majorarea de capital social va fi cu aproape 7-7,5%, foarte aproape de tinta propusa, potrivit estimarilor initiale bancii. Operatiunea va fi condusa de divizia de investitii a SocGen, in consortiu cu JPMorgan, Merrill Lynch si Morgan Stanley. Actiunile SocGen se tranzactionau astazi in scadere cu 1,17% fata de sedinta de ieri de la bursa franceza, fiind cotate in deschidere la 126,5 euro.

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiar-bancare din Europa, cu active in custodie de 1516 miliarde euro si respectiv, active sub administrare de 397,2 miliarde euro in iunie 2006.

Rosbank este a doua banca de retail din Rusia, cu active de peste 200 miliarde de ruble la sfarsitul anului 2005. Banca are o retea de 705 sucursale, care acopera 80%din teritoriul Rusiei.

Interros este unul dintre cele mai mari companii private de investitii din Rusia, cu active de peste 20 miliarde dolari, care asigura aproape 1,4% din Produsul Intern Brut al Rusiei.
 

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: