Bancile vor solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare in euro - regulament BNR

Data publicarii: 01-11-2011 | Finante-Banci

Avansul solicitat de banci va fi de cel putin 25% la creditele imobiliare in euro si de 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile solicitantului nu sunt obtinute in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta, se arata in Regulamentul privind creditele aprobat de BNR

Programul Prima Casa este exceptat de la aceste conditii

"(1) Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei. (2) In cazul creditelor denominate intr-o moneda straina sau indexate la cursul unei monede straine, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 80% din valoarea garantiei ipotecare daca debitorul obtine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului. (3) Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare acordat unui debitor care nu obtine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depasi 75% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte monede straine ori indexate la cursul unor alte monede straine. Prevederile aliniatului (1) si (3) nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat", se mentioneaza in Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice al BNR, publicat in Monitorul Oficial.

In proiectul de regulament publicat de BNR, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii ar fi avut nevoie de un avans de cel putin 30%, si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.

In ceea ce priveste creditele de consum, acestea vor fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

"La acordarea creditelor de consum denominate in valuta ori indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie sa dispuna de garantii reale si/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului. Credotele de consum pot fi acordate pe o durata de maximum cinci ani", se mai spune in regulament.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca daca s-ar stopa creditarea in valuta, finantarea sursei de venit pentru locuinte ar disparea, pentru ca nicio banca nu poate sa-si asume un asemenea risc, sa finanteze pe 30-40 de ani constructii de locuinte din depozite pe sase luni.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat in sedinta din 28 octombrie 2011 Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice. Regulamentul intra in vigoare din 31 octombrie, data publicarii in Monitorul Oficial.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: