Raicu: Introducerea unui plafon minim pentru cursele de taxi nu poate fi facuta de CGMB

Data publicarii: 02-11-2011 | Diverse

Introducerea unui plafon minim pentru cursele de taxi nu poate fi facuta de Consiliul General al Capitalei (CGMB), singurul asupra caruia se poate actiona fiind cel maximal, care in momentul de fata se situeaza la 3,5 lei, a declarat, marti, viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.

"Cu siguranta, marirea acestui plafon maximal nu va avea niciun efect asupra rezolvarii problemei semnalate de taximetristii independenti. Rezolvarea situatiei se poate realiza doar in conditiile unui dialog intre taximetristii independenti si dispecerate. Data fiind obligativitatea asocierii tuturor taximetristilor la un dispecerat care sa coordoneze activitatea de transport public, Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu poate interveni asupra raporturilor dintre cele doua parti", a precizat Raicu.

Viceprimarul a mai spus ca revendicarea privind renuntarea la obligativitatea asocierii la un dispecerat nu poate fi indeplinita decat prin modificarea Legii 38/2003 si ca o asemenea masura ar fi contraindicata, deoarce ar conduce la aparitia taximetristilor pirat.

"Consiliul General al Municipiului Bucuresti a facut tot ceea ce tine de atributiile pe care le are pentru a crea un cadru corect de desfasurare a activitatilor de taximetrie. La nivelul Capitalei, s-au realizat 1.000 de locuri de stationare, grupate in 124 de statii pentru taximetrie, tocmai in ideea de a crea mai multa echitate intre cei care beneficiaza de statii de taxi pe domeniul privat si cei care se pot folosi doar de statiile de taxi de pe domeniul public. Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu poate insa interzice statiile de pe domeniul privat, pentru ca acest lucru ar echivala cu limitarea folosirii unui mijloc de competitie", a explicat  Mircea Raicu.

Peste 600 de taximetristi au protestat, marti, in fata Palatului Parlamentului, nemultumiti de tarifele mici pe care sunt obligati sa le practice, dar si de concurenta neloiala pe care le-ar face-o cei din afara Bucurestiului, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii taximetristilor independenti.

Taximetristii au solicitat, printre altele, revenirea la tariful practicat in 2008, de 1,95 lei/km, de la 1,39 lei/km in prezent, si indexarea anuala a acestuia.O alta solicitare a taximetristilor se refera la introducerea tarifului extraurban, prin care, spun ei, s-ar combate concurenta neloiala pe raza Capitalei si ar fi exclusi transportatorii neautorizati.

De asemenea, ei au cerut amenajarea si amplasarea statiilor de taxi numai pe domeniul public, astfel incat accesul taximetristului la clientela urbei sa fie asigurat in mod egal si nediscriminatoriu, iar salarizarea personalului angajat sa fie aferenta programului de lucru solicitat.

Potrivit reprezentantilor taximetristilor independenti, in prezent, in Capitala sunt aproximativ 3.700 de transportatori care lucreaza pe cont propriu si circa 6.000 angajati la diverse firme de taxi. 

NewsIn