CFA Romania dezaproba suspendarea drepturilor de vot ale unor actionari de catre CA al SIF1

Data publicarii: 02-11-2011 | Finante-Banci

CFA Romania anunta ca dezaproba decizia Consiliului de Administratie al SIF Banat Crisana prin care unor actionari cu detineri cumulate ce depasesc 1% din capital li s-au suspendat drepturile de vot pentru Adunarea Generala a Actionarilor convocata pentru data de 3 noiembrie 2011.

CFA Romania, organizatie afiliata la CFA Institute, reuneste specialisti in domeniile financiar, piete de capital si economie.

"Astazi, 1 noiembrie 2011, SIF Banat Crisana SA (SIF1) a publicat pe site-ul propriu o lista a unor actionari cu detineri insumand 5,413% din capitalul social al SIF1 carora li s-au suspendat drepturile de vot pentru detinerile cumulate ce depasesc 1% pentru Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) convocata de SIF1 pentru data de 3 noiembrie 2011. Pe aceasta lista se regasesc fonduri de investitii locale si straine si fonduri de pensii locale", se spune in comunicatul CFA Romania.

 "Consiliul de Adminstratie (CA) al SIF1 foloseste in mod abuziv faptul ca acesti investitori institutionali au solicitat impreuna in luna august 2011 convocarea unei AGA la SIF1 (alta decat cea convocata acum de CA) ca si argument pentru faptul ca acestia ar actiona concertat si ca atare ar incalca prevederile legale privind limita maxima de detinere de 1% din capitalul SIF1", se mai spune in comunicat.

In comunicatul CFA se mai precizeaza ca "este greu de acceptat incadrarea unui grup de actionari care promoveaza aceeasi masura in categoria grupurilor care actioneaza concertat in sensul negativ al notiunii, asa cum este el prevazut de legislatia in vigoare. In aceeasi masura este greu de acceptat mentinerea lor in aceasta categorie pentru alte sedinte ale AGA decat cea convocata impreuna."

Potrivit CFA Romania, CA al SIF1 se foloseste de un cadru legislativ defectuos pentru a se sustrage de la obligatia sa fundamentala, si anume de a servi interesele actionarilor. "Limitand drepturile de vot ale actionarilor informati si activi, deciziile privind administrarea companiei sunt practic la discretia Consiliul de Administratie, fara nici o posibilitate de control din partea actionarilor".

"CFA Romania, in calitate de asociatie ce isi propune sa sprijine dezvoltarea pietei de capital locale, apreciaza ca aceasta practica, mai ales repetata, aduce prejudicii majore tuturor investitorilor. Orice ingradire a drepturilor actionarilor asupra actiunilor dobandite in mod licit distruge increderea in piata de capital si indeparteaza investitorii", se mai spune in comunicat.

CFA arata ca, in calitate de arbitru al pietei de capital, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare ("CNVM”) ii revine responsabilitatea pentru remedierea situatiei.

"Facem apel pe aceasta cale catre reprezentantii acestei institutii pentru a lua masuri de armonizare a legislatiei relevante referitoare la actiunea concertata cu principiile de guvernanta corporatista necesare pentru buna functionare a pietei. Aceste masuri sunt strict de competenta CNVM si nu necesita aprobarea altor institutii", se precizeaza in comunicat.

CFA Romania sustina ca este necesara, ca prima sugestie, modificarea art. 4 din Instructiunea CNVM 1/2007 in sensul mutarii responsabilitatii de a constata actiunea concertata de la conducerile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) catre CNVM.

"Aceasta masura se impune deoarece in forma actuala Instructiunea respectiva acorda conducerii SIF dreptul de a limita drepturile de vot ale actionarilor care au opinii contrare conducerii, anuland astfel orice posibilitate a acestor actionari de a-si exercita drepturile de proprietate, asa cum sunt prevazute de lege", se spune in comunicat. 

NewsIn