CSSPP estimeaza ca sistemul de pensii private va ajunge la 1,22% din PIB la sfarsitul acestui an

Data publicarii: 02-11-2011 | Finante-Banci

Activele fondurilor de pensii private vor reprezenta 1,22% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, de la 1,14% la finalul primelor noua luni, cand erau de 6,2 miliarde lei, potrivit unei analize a CSSPP, publicata marti.

"Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private ajunsese la 30 septembrie 2011 la 6,2 miliarde lei (5,8 miliarde lei Pilon II si 0,4 miliarde lei Pilon III), astfel ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB ajungand la 1,14% la data mai sus mentionata. La finalul anului 2011, ponderea activelor totale in PIB este preconizata sa ajunga la 1,22%", se arata in analiza Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In structura alocarii activelor pe clase de instrumente financiare, activele fondurilor de pensii nu au inregistrat modificari semnificative fata de trimestrul II al anului 2011. La nivelul titlurilor de stat se observa o crestere in cel de-al treilea trimestru de la 66,23% la sfarsitul lunii iunie 2011, la 68,58% la sfarsitul lunii septembrie.

"Avand in vedere turbulentele care s-au accentuat pe pietele financiare internationale, in principal din cauza intensificarii problemelor datoriilor suverane ale statelor membre ale zone Euro, in special cele ale Greciei, Portugaliei, Irlandei, dar si a statelor cu economii mari, Italia si Spania, tendinta care se manifesta la nivelul administratorilor de fonduri de pensii cu privire la investitii, este de crestere a ponderii titlurilor de stat si a depozitelor bancare in totalul activelor, in asteptarea stabilizarii pietelor financiare", se mentioneaza in raport.

Potrivit CSSPP, toate pietele financiare sunt intr-o stare de tensiune, "iar acest lucru este de inteles in conditiile in care se inregistreaza modificari dese ale ratingurilor statelor care intampina probleme in restituirea datoriilor acumulate in ultimii ani, acest fapt generand repercusiuni pe pietele de actiuni, unde volatilitatea preturilor activelor a atins niveluri ridicate".

Pe plan intern Romania a avut o evolutie pozitiva, ratingul acordat de Fitch fiind o confirmare a acestui fapt. Totusi, situatia din Uniunea Europeana ramane o amenintare care ar putea anula avantajul obtinut de relativa stabilizare a economiei Romanesti, turbulentele inregistrate pe pietele europene putand afecta in mod substantial perceptia investitorilor despre Romania, se mai spune in raport.

In acest context, fondurile de pensii private trebuie sa urmareasca investirea prudentiala a activelor, analizand permanent noi oportunitati. Emitentii care se regasesc in portofoliile fondurilor de pensii ar trebui sa fie subiect al unor evaluari de calitate, bine documentate, selectarea acestora dupa o analiza detaliata fiind singura strategie de investitii care poate da rezultate favorabile.

Totodata, pe langa responsabilitatile administratorilor, CSSPP monitorizeaza in permanenta expunerile pe care le au fondurile de pensii private fata de emitenti din statele cu probleme. Sunt monitorizate atat expunerile directe cat si cele indirecte si sunt realizate permanent analize privind evolutia investitiilor in instrumente financiare emise de acestia.

"Atat administratorii cat si CSSPP trebuie sa urmareasca cu maxima vigilenta evenimentele din economiile Greciei, Irlandei, Portugaliei, Spaniei si Italiei, tari ce pot intampina dificultati cauzate in principal de nivelurile ridicate ale datoriilor publice in PIB, evolutiile negative ale acestor economii putand afecta pietele financiare internationale", se mai spune in raport. 

NewsIn