CSSPP: Fondul de garantare a pensiilor private va deveni functional in prima parte a anului viitor

Data publicarii: 02-11-2011 | Finante-Banci

Fondul de garantare a pensiilor private va incepe sa functioneze efectiv incepand din prima parte a anului 2012, iar contributia initiala va reprezenta echivalentul a 1% din capitalul social minim legal aferent autorizarii pentru administrarea de fonduri de pensii private.

"In Monitorul Oficial nr. 766 din 31 Octombrie 2011, a fost publicata Legea numarul 187/2011 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Legea va intra in vigoare la trei zile lucratoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, iar in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private care detin autorizatie de functionare sunt obligati la plata primelor contributii la fond. Astfel, Fondul va incepe sa functioneze efectiv incepand din prima parte a anului 2012", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondul de garantare este unul dintre cele mai importante elemente componente ale complexului de garantii ale sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III si, totodata, ultima etapa de definitivare a acestui mecanism de siguranta.

Potrivit CSSPP, Fondul are rolul de a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate, oricat de mica ar fi probabilitatea aparitiei unui astfel de scenariu.

"Administratorii de fonduri de pensii private, precum si viitorii furnizori de pensii private, in faza de plata, vor acoperi prin contributii din fonduri proprii cheltuielile de functionare ale fondului. Astfel, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private autorizati de CSSPP au obligatia platii contributiei initiale, a contributiei anuale, respectiv a contributiei majorate, dupa caz, la Fondul de garantare, precum si asigurarea platii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea Fondului de garantare. Contributia initiala reprezinta echivalentul a 1% din capitalul social minim legal aferent autorizarii pentru administrarea de fonduri de pensii private, respectiv autorizarii pentru plata de pensii private, in timp ce calculul sumelor necesare contributiilor anuale se realizeaza prin metode actuariale", se mai spune in comunicat.

Prin introducerea si implementarea unui mecanism viabil si eficient de functionare a sistemului de pensii private, in conditiile unui control public transparent asupra gestionarii acestora, exercitat de catre CSSPP se urmareste asigurarea cresterii calitatii vietii viitorilor pensionari, la un nivel mai apropiat de cel avut in perioada activa.

Organizarea si functionarea Fondului de garantare se stabilesc prin statut propriu, aprobat de Consiliul CSSPP, la propunerea Consiliului de Administratie al Fondului de garantare.

Fondul de garantare este organizat astfel incat constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii facultative sa se faca in mod distinct fata de constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii administrate privat. Resursele financiare ale fondului vor fi si ele investite, insa doar in instrumente ale pietei monetare, depozite, conturi curente, titluri de stat si alte instrumente cu grad scazut de risc.

"Infiintarea Fondului de garantare reprezinta inca un pas in directia consolidarii legislatiei primare in domeniu precum si o masura absolut necesara pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in sistemul de pensii private din Romania", se mai arata in comunicat. 

NewsIn