Referendumul din Grecia ameninta strategia electorala a lui Sarkozy, comenteaza FT

Data publicarii: 02-11-2011 | International

Decizia Greciei de a organiza un referendum privind pachetul de salvare oferit de UE ii da o lovitura grea presedintelui francez Nicolas Sarkozy, ce afecteaza atat ultimele pregatiri pentru reuniunea G20 de la Cannes, cat si strategia sa electorala, comenteaza Financial Times.

Sarkozy a depus eforturi importante pentru a obtine aprobarea pachetului de salvare, asupra caruia au convenit saptamana trecuta liderii din Zona euro, dupa discutii maraton. Acordul urma sa detensioneze situatia inainte de summitul principalelor economii din lume, ce incepe joi la Cannes. 

 Planul era ca G20 sa consolideze planul Zonei euro si sa ii permita lui Sarkozy, gazda reuniunii, sa prezinte un raspuns unificat la criza datoriilor suverane si sa transmita un mesaj pozitiv de sustinere pentru economia globala. 

Ceea ce, la randul sau, urma sa fie o platforma de unde presedintele francez putea sa isi lanseze campania electorala pentru alegerile din aprilie. 

 Insa decizia Greciei l-a obligat pe Sarkozy sa se confrunta cu o noua accentuare a crizei, dupa ce bursele din intreaga lume, inclusiv cea de la Paris, s-au prabusit, actiunile bancilor franceze cu expunere mare la situatia din Grecia si Italia, au inregistrat din noua scaderi de doua cifre. Bursa de la Paris a inchis cu o scadere de 5,38%.

Elysee a avut grija sa nu condamne public masura. Insa furia guvernului a fost transmisa de membrii partidului lui Sarkozy, UMP. "Deplang aceasta decizie, ce pare complet iresponsabila din partea premierului grec", a declarat primarul Nisei, Christian Estrosi, parlamentar.

Philippe Juvin, secretarul national al formatiunii, l-a acuzat pe premierul grec Giorgios Papandreou ca incearca sa "isi salveze pielea cu orice pret" si risca sa distruga eforturile depuse de Franta si Germania pentru un acord in Zona euro. 

In consecinta, Sarkozy a discutat telefonic cu Angela Merkl si a convocat un mini-summit UE la Cannes, miercuri, pentru a putea prelua din nou controlul asupra evenimentelor inainte de inceperea reuniunea G20. 

El a convocat si o reuniune de urgenta a principalilor ministri si cu guverntorului Bancii Frantei, pentru formularea reactiei interne a guvernului.

In afara de consecintele ample pentru Europa, o instabilitate si mai mare pe tema crizei deficitelor este o amenintare reala in Franta pentru Sarkozy. El a revizuit deja in scadere previziunile de crestere pentru 2012 la numai 1% din PIB, ceea ce va necesita un al doilea pachet de austeritate in trei luni, pentru a se asigura ca tara isi mentine obiectivul de reducere a deficitului bugetar la 3% pana in 2013.

Acest lucru este esential pentru controlarea deficitului public al Frantei, care ar urma sa ajunga la peste 87% din PIB anul viitor. Numai astfel Franta isi va putea mentine ratingul AAA, piatra de temelie a politicii fiscale si economice a lui Sarkozy.

Daca incertitudinea persista pana la eventualul referendum din Grecia din ianuarie, planurile de campanie ale lui Sarkozy vor avea de suferit.

Sarkozy isi va anunta candidatura in ianuarie sau februarie si ar vrea sa lase in urma cea mai grava criza din zona euro. Deja este mult in urma lui Francois Hollande, candidatul socialist. 

NewsIn