Dumitru (Raiffeisen): Reducerea dobanzii cheie era o decizie asteptata, urmeaza reducerea RMO la lei

Data publicarii: 02-11-2011 | Finante-Banci

Reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, era o decizie asteptata si ar putea fi urmata de o reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei, cel mai probabil in ianuarie, a declarat, pentru NewsIn, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

"Era o decizie asteptata (reducerea dobanzii cheie, n.r.). In conditiile in care inflatia scade foarte repede, era normal sa reduca dobanda si nu cred ca este nicio surpriza. Eu cred ca urmatoarea masura va fi una de reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, probabil in sedinta din ianuarie", a declarat Dumitru.

El crede ca masura se va simti in piata si ca urmatorul pas va fi facut de banci, care ar trebui sa reduca dobanzile.

"Este un semnal care indica inceperea unui ciclu de relaxare a politicii monetare. Trebuie sa fie un semnal pentru dobanzile din piata sa inceapa sa scada. Cred ca ar trebui sa se simta, inflatia se duce in jos, BNR da semmnalul ca dobanzile se duc in jos si in acest context ar trebui sa se simta", a spus Dumitru.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetar.

Banca Centrala nu mai modificase dobanda cheie din luna mai 2010.  

NewsIn