Bidian (Kiwi Finance): Reducerea dobanzii cheie va ieftini creditele in lei in circa doua-trei luni

Data publicarii: 02-11-2011 | Finante-Banci

Presedintele brokerului financiar Kiwi Finance, Anca Bidian, considera ca reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, va duce la o scadere "relativ imediata" la depozitele in lei, in timp ce la credite reducerea dobanzilor se va simti in doua-trei luni.

"Se va simti o reducere relativ imediata la depozitele in lei, avand in vedere comportamentul de pana acum, si cu o diferenta de maximum doua-trei luni la credite. Trebuie sa luam in calcul ca, in ceea ce priveste bancile, este o concurenta pe creditare si pot sa reactioneze chiar mai repede decat in trecut. In ceea ce priveste depozitele, depinde de politicile si strategia fiecarei banci", a precizat, pentru NewsIn, Bidian.

Pe de alta parte, sustine Anca Bidian, odata cu aprobarea noului Regulament de creditare pentru persoanele fizice de catre BNR, trebuie sa tinem cont de faptul ca "sunt banci care sunt descoperite pe lei si vor trebui sa atraga mai multe depozite de la populatie in lei si atunci pot decide sa mentina dobanzile mai atractive, ca sa atraga mai multe resurse".

"Este un semnal important avand in vedere ca BNR nu a mai redus dobanda de politica monetara din mai 2010. Daca punem aceasta decizie si in contextul economic international si al vizitei FMI la Bucuresti, semnalul pentru anul urmator este foarte important", a mai spus Bidian.

Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara. 

NewsIn